Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

A cseresznyelégy elleni védekezés lehetőségei

Az ökológiai gazdálkodásban a cseresznyelegyek (Rhagoletis cerasi és Rh. cingulata) elleni védekezés kihívást jelent a termelők számára, mivel e kártevők ellen jelenleg nem áll rendelkezésre szelektív, megbízhatóan hatékony és az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható növényvédőszer. A gazdálkodók a gyakorlatban olajos készítményeket vetnek be a kártevők ellen, viszont ezek a vegetációs időszakban alkalmazva gyakran fitotoxikus hatásúak, az olaj okozta stressz rontja a növények kondícióját.

Külföldön használják a Beauveria bassiana nevű mikrogomba hatóanyagot, amely a rajzás idején az imágót parazitálja, majd elpusztítja. A hatóanyag cseresznyelégy elleni eredményességének hazai vizsgálata céljából on-farm kutatást végeztünk 2012-2015 között, négy hazai ökológiai cseresznyetermelő gazdaság részvételével. Az összegzett eredmények alapján a Beauveria bassiana hazánkban is perspektivikus hatóanyagnak bizonyult a cseresznyelégy elleni biológiai védekezésben. A hatóanyag-vizsgálat 2015-ben lezárult, az eredményeket közvetítettük a forgalmazó és a hatóság felé, javasolva a kiskultúrás engedély kiterjesztést.

Az on-farm kísérlet nemcsak a Beauveria bassiana hatóanyagról adott új információkat, hanem a cseresznyelégyre és az ökológiai cseresznyetermelésre vonatkozó más fontos információkkal is szolgált, melyekről részletesen a négyéves kutatási összefoglalóban olvashatnak.

Related content and more articles in this category

2020. March 2.

Hír
Minden nap egy bioalma, a bélflóránkat rendben tartja

Kevésbé ismert, hogy az alma nemcsak kitűnő élelmi rost és vitaminforrás, de számos hasznos mikroorganizmust, elsősorban baktériumot is rejt. Mivel a nyersen fogyasztott élelmiszerekből szervezetünkbe jutó baktériumok hosszabb-rövidebb ideig meg is telepedhetnek bennünk, az alma mikrobiális összetétele a bélflóránkon keresztül közvetlen hatással van ránk.

Scroll down for English!

Details
2020. March 16.

Hír
Alternatívák a kémiai növényvédelemre: 20 európai kutatóintézet összefogása egy ambiciózus cél érdekében

A hatóságok, mezőgazdasági szakértők és a társadalom részéről is fokozódó elvárások példátlan összefogásra ösztönözték az európai kutatóintézeteket, melynek célja az agroökológiai átmenet felgyorsítása.

Details
2020. March 17.

Hír
Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől. 

 

Details
ÖMKi - A cseresznyelégy elleni védekezés lehetőségei

Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

404 - Not found

Page not found!

Please check the link or return to the main page.

Return to home page

  
Website developed by

Biztos vagy benne?


Cancel Yes