Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

A génszerkesztés is génmódosításnak számít – határozott az Európai Bíróság

A hazai és nemzetközi ökológiai gazdálkodási mozgalom örömmel fogadja az Európai Bíróság 2018. július 25-én hozott döntését, amely egyértelművé teszi, hogy az új génszerkesztési technikák génmódosításnak számítanak, így a meglévő uniós jogszabályok értelmében a GMO-kra vonatkozó előírások hatálya alá esnek. Eddig a génszerkesztés (pl. a CRISPR) szabályozása homályos terület volt, viták folytak a kutatók, a mezőgazdaság szereplői és a döntéshozók között, hogy a jogi szabályozásban a génmódosítás kategóriájába sorolják-e őket, vagy sem.

Az ÖMKi már a korábban kiadott állásfoglalásában is kiállt amellett, hogy a génszerkesztésnek nincs helye a biogazdálkodás gyakorlatában. Az Európai Bíróság mai döntése azért is fontos, mert a génszerkesztés, mint új GM technológia esetében is meg kell valósítani a nyomon követhetőséget és címkézést. Így minden európai termelő és fogyasztó számára megmarad a szabad választás joga, a génmódosított termékek elkerülésének szabadsága. A döntés, a magyar Alaptörvényben lefektetett GMO-mentességgel egyetemben, garantálja környezetünk védelmét is ezen új technológiák lehetséges kockázataitól. Az Európai Bíróság közleménye eredeti nyelven elérhető itt.

A GMO-mentesség átláthatósága az élelmiszeriparban

Eric Gall, az Ökogazdálkodók Nemzetközi Szövetsége (IFOAM EU) szakpolitikai vezetője hangsúlyozta: „Az Európai Bizottság már nem késleltetheti a fellépést, biztosítania kell, hogy az EU jogi kereteit a tagállamok megfelelően betartsák. A Bizottságnak haladéktalanul el kell indítania egy olyan kutatási projektet, amely olyan nyomonkövetési módszereket fejleszt ki, amelyek biztosítják az új GM-szervezetek azonosíthatóságát és megakadályozzák a GMO-mentes élelmiszer- és takarmány-termesztés esetleges szennyeződését.”

„Őszintén üdvözöljük az Európai Bíróság döntését.” – mondta Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője. „Megerősít bennünket az elővigyázatosság elvének következetes európai alkalmazásában. Ugyanakkor ez csak az első fontos lépés a termelői és fogyasztói önrendelkezés megtartásáért. A jogszabályok mellé új ellenőrzési mechanizmusokat és garantált átláthatóságot kell biztosítani, hogy a gyakorlatban is megőrizzük a hazai mezőgazdaság GMO-mentességet.” – emelte ki a kutató.

ÖMKi - A génszerkesztés is génmódosításnak számít – határozott az Európai Bíróság

Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

404 - Not found

Page not found!

Please check the link or return to the main page.

Return to home page

  
Website developed by

Biztos vagy benne?


Cancel Yes