Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

hazai, kutatás, mezőgazdaság, Paradicsom   2019. September 2. Hír

A tájfajta paradicsomoknak ott a helyük a tányérokon!

Scroll down for English!

Újabb gasztronómiai elismerést szereztek a génbankból kiszabadított tájfajták: a máriapócsi, gyöngyösi, ceglédi, tolnai, faddi és mátrafüredi paradicsomok ezúttal az ország legnépszerűbb gasztrobloggerét, Havas Dórát (Lila füge) győzték meg sokrétű felhasználhatóságukról és izgalmas ízvilágukról. Dóra augusztus utolsó hétvégéjén velünk szüretelt a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) Kerthatár Közösségi Kertjében, és értékelte is a mintakertnek adományozott palántáink gyümölcsét. 

 

A tájfajta paradicsomok szürete

 

„A jó gasztronómia a minőségi alapanyagnál kezdődik. A tájfajták bebizonyították, hogy nem kell mindenáron a külföldi ízekben egzotikumot keresni, hiszen itthon is elérhetőek jó minőségű, izgalmas ízvilágú paradicsomok.” – összegezte a szüret eredményét Havas Dóra, akit annyira meggyőztek a hazai tájfajták, hogy szeptemberben tematikus hetet szentel nekik saját fórumain. A Facebook-on többek között felhasználásukkal kapcsolatos tippeket oszt meg, és exkluzív recepteket is komponált a paradicsomok ízvilágának megfelelően, ezeket is közzé teszi.

Balassa Betti a Kerthatár Közösségi Kert koordinátora és Havas Dóra a Lila füge főszerkesztője.

„Míg a szupermarketekben kapható paradicsomok ízében alig akad különbség, a tesztelt hazai tájfajták a zamatok sokféleségével kényeztetnek. Az egyik savanykás, a másik édes, salátákhoz ideális desszert paradicsom, a harmadik kevésbé karakteres, de vékony héjú, lédús, befőzésért kiált, lecsóba is tökéletes. Ezek a szabadföldön, vegyszermentesen megtermett hazai paradicsomok ráadásul az egészségünkre nézve is kedvezőbbek, mint bármilyen import áru.” – hangsúlyozta Magyarország egyik legismertebb gasztrobloggere. 

 

"A hazai tájfajtáknak is ott a helyük a köztudatban és a tányérokon!"

 

Havas Dóra szerint a kínálat uniformizálódásával kikopott a fajtaismeret a háziasszonyok tudásából. Így míg nagyanyáink még tudták például, hogyan kell a paradicsomból magot fogni, palántát nevelni, mire ideálisak a különböző növekedési erélyű, termésformájú bogyók, ma egyforma – és sokszor import – zöldségek kerülnek az asztalokra, ezen a tendencián azonban nem lehetetlen változtatni. “Ahogyan a koktélparadicsom népszerűvé tudott válni, a hazai tájfajtáknak is ott a helyük a köztudatban és a tányérokon!”  – hangsúlyozta Havas Dóra. 

Az idei nem az első gasztronómiai elismerés a tájfajtáknak. Tavaly a biogazdálkodás és bioélelmiszer-fogyasztás népszerűsítését célzó Talajtól a tányérig” kampány részeként mutattuk be a kutatásaink eredményeként kiválogatott legjobbakat a Bocuse d’Or nyertes séfpárosa, Szulló Szabina és Széll Tamás közreműködésével, akik szintén elismeréssel nyilatkoztak a hazai tájfajta paradicsomokról. Az ÖMKi palántái az idén tavasszal már elérhetőek voltak kereskedelmi forgalomban is. Legközelebbi forgalomba hozataluk 2020 tavaszára várható.

 

The PRESS RELEASE is available in English here:
https://drive.google.com/file/d/1QctDzisXZYH2FRma7wvBsOlosVP0HJXw/view

ÖMKi - A tájfajta paradicsomoknak ott a helyük a tányérokon!

Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

404 - Not found

Page not found!

Please check the link or return to the main page.

Return to home page

  
Website developed by

Biztos vagy benne?


Cancel Yes