Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

2019. January 29. Hír

Az AGROmashExpón jártunk

2019-ben is megrendezték a Hungexpo területén az ország legnagyobb agrárgép-vásárát, amelyen több mint 350 cég állított ki, a látogatók száma pedig meghaladta a negyven ezret. A szakmai programok között volt a gépesítés mellett az agrármarketinggel, a robottechnikával, a precíziós gazdálkodással és a növényvédelem aktualitásaival foglalkozó konferencia és gépészeti szakmai verseny is.

A kiállító cégek között megjelentek a különböző input cégek is, több vetőmag-, illetve szerves és baktériumtrágya forgalmazó cég képviseltette magát. A tavaszi vetőmag-kínálatot felvonultató cégek száma kevés volt, ezek az ez évi kukorica, szója, tavaszi kalászosok fajtakínálatára fókuszáltak. A baktériumtrágyák gyártóinál a szárbontó készítmények mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap a nitrogén-fixációt segítő talajoltás, a pillangósok és a szója fajspecifikus talajkezelési lehetőségei (Bactofil, Biofil készítmények), illetve a biostimuláló szerek alkalmazása (BioAlga).

Az öko ágazat az expón

A kiállítók többsége az ökológiai gazdálkodók érdeklődésére is számot tarthat, és különösen a forgatás nélküli talajművelés, hatékony sorközművelés, és az ökogazdálkodásban engedélyezett szerek terén fokozottan érdekelt az öko ágazat az újdonságok és szakmai aktualitások megismerésében. Bár a kiállítást a nagy teljesítményű erőgépek és a nagy munkaszélességű munkagépek uralták, kisebb gépekkel is lehetett találkozni, elsősorban az erőgépek vonatkozásában.

Sok biogazda, közöttük több on-farm partnerünk is ellátogatott a kiállításra. Érdeklődésre tartott számot pl. az országos lefedettséget kínáló gépbérlés lehetősége (Manax), a mobil terményszárítók, és a speciális sorközművelő eszközök (pl. a hazai BUSA talajművelő eszközei, illetve a Garford kameravezérelt ujjas kultivátorai). Kevesellték azonban a kiállításon a gépalkatrészek forgalmazóit, illetve a kisgazdaságok számára kifejlesztett, kis munkaszélességű munkagépeket.

A szakmai programokat a jövőben az ÖMKi is színesíteni szeretné egy ökológiai gazdálkodással foglalkozó műhelymunka megrendezésével, hogy bemutassa az ökogazdálkodás aktualitásait, felhívja a kiállítók figyelmét az ökogazdákat érintő speciális piaci igényekre, illetve lehetőséget adjon a kapcsolatteremtésre a felhasználókkal.

Borbélyné Dr. Hunyadi Éva
szántóföldi kutatási szakreferens

ÖMKi - Az AGROmashExpón jártunk

Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

404 - Not found

Page not found!

Please check the link or return to the main page.

Return to home page

  
Website developed by

Biztos vagy benne?


Cancel Yes