Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

gmo-mentes, ökológia, ömki, szója, termesztés   2019. March 19. Hír

Az ÖMKi is részt vett a hajdúnánási Ökológiai Konferencián

Március 8-10. között Hajdúnánáson rendezte meg a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a térségben úttörő kezdeményezésnek számító több napos Ökológiai Konferenciát, melyen az ÖMKi is több előadással vett részt. A rendezvény házigazdája Szólláth Tibor polgármester, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elnöke volt, melyet Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár nyitott meg. A szervezők fontosnak tartják a határ menti és külhoni gazdaszervezetekkel való együttműködést, így Partiumból az Érmelléki Gazdák Egyesülete és Székelyföld is képviseltette magát a találkozón.

Ökológiai Konferencia témái

A szakmai előadássorozat egyaránt érintette a szakpolitikai irányokat, az ökogazdákodás agronómiai kérdéseit, a fenntartható termesztés feltételeit, a talajminőség fenntartásának és javításának lehetőségeit. Téma volt az oktatás, és az ökotermesztési feltételrendszer ismeretének jelentősége a gazdálkodás sikeres gyakorlati megvalósításban. A konferencia programjában a hajdúnánási Kendereskert meglátogatása is szerepelt, ahol hagyományos háztáji gazdálkodást folytatnak őshonos állatokkal, hagyományos pásztorkodással.

Ökológiai fajtatesztek

Vasárnap, a rendezvény harmadik napján közgyűlést tartott a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület, amelyet Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke nyitott meg. Az ÖMKi képviseletében Földi Mihály előadásában a biológiai alapok jelentőségéről beszélt és betekintést nyújtott az ökológiai kalászos gabona-fajtatesztek eredményeibe. Ökológiai fajtateszteket jelenleg csak az ÖMKi folytat Magyarországon és az évi tíz helyszín eredményei hiánypótló információkkal szolgálnak a gazdálkodóknak a fajtaválasztás tekintetében.

GMO-mentes, ökológiai minősítésű szója termesztése

Szintén az ÖMKi szakmai képviseletében Borbélyné Dr. Hunyadi Éva a maghüvelyeseknek a szántóföldi diverzifikáció növelésében betöltött szerepét hangsúlyozta, és az on-farm és kisparcellás szójatermesztési kísérletek eredményeire hívta fel a figyelmet. A GMO-mentes, illetve az ökológiai minősítésű szója iránt nagy a piaci érdeklődés, azonban ennek kiaknázására feldolgozó partnerekre illetve integrációra van szükség. Ez utóbbi gondolatokat Jakab István is kihangsúlyozta, miszerint a hazai élelmiszer-piac GMO-mentessé tételében, az élelmiszerek minőségének javítása érdekében a hazai feldolgozóipar fejlesztése elengedhetetlen.

Az előadásaink iránti érdeklődést mutatja, hogy a következő szakmai eseményen, május 18-án szója műhelymunka szervezését tervezi Hajdúnánáson az ÖMKi.

ÖMKi - Az ÖMKi is részt vett a hajdúnánási Ökológiai Konferencián

Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

404 - Not found

Page not found!

Please check the link or return to the main page.

Return to home page

  
Website developed by

Biztos vagy benne?


Cancel Yes