Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

Bejelentették az új ökotámogatást és megalakult az első fenntartható méhészeti szövetkezet – méltón zárult az ÖMKi Talajtól a Tányérig kampánya

Augusztus 26-án tartottuk Talajtól a Tányérig című bio kampányunk záró rendezvényét, a Nagy Lecsót. A családi rendezvénnyel párhuzamosan zajlott az ÖMKi on-farm méhészeti ágazatának szövetkezet-alapító ülése. Az események fővédnöke, Dr. Nagy István agrárminiszter személyesen köszöntötte a több mint 50 méhészt, aki úgy döntött, összefogásban képzeli el a jövőt. Kezdeményezésüket követendő példaként emelte ki az ágazat számára. A Nagy Lecsó résztvevőinek pedig bejelentette, idén ősszel újra megnyílik a Vidékfejlesztési Program ökológiai gazdálkodás pályázata, amelyen összesen 12 milliárd forintos keretre pályázhatnak a gazdálkodók.

„Most először adódik arra lehetőség, hogy egyazon támogatási időszakon belül többször is megpályázhatják a termelők az ökológiai gazdálkodási támogatást. Az ÖMKi ezt évek óta szorgalmazza, és örömmel tölt el bennünket, hogy sikerült megvalósítani! Bízunk benne, hogy ez a lehetőség tovább segíti a termelőket abban, hogy átálljanak biogazdálkodásra.” – mondta Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.

Talajtól a tányérig kampány a bioélelmiszerek népszerűsítésére

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet márciusban indította el a Talajtól a Tányérig kommunikációs kampányát, amelynek célja a biogazdálkodás és a bioélelmiszer-fogyasztás népszerűsítése. A kampány hitelesen, szakmai alapokon, ugyanakkor érthetően mutatja be a hazai fenntartható élelmiszer-termelést, kiemelve a biogazdákat és az ökológiai innovációt.

A kampány zárórendezvénye, a Nagy Lecsó izgalmas programokkal készült kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A jó hangulatról a nap két házigazdája, Ivancsics Ilona és Borsa Miklós gondoskodott. A rendezvényt Dr. Nagy István agrárminiszter, valamint Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője nyitotta meg, kiemelve, hogy a fenntartható mezőgazdaság a jövő útja.

Biogazdák mutatkoztak be

A nap fókuszában az ÖMKi négy fő kutatási ágazata: a szőlészet, a szántóföldi gazdálkodás, a kertészet és természetesen a méhészet állt. A beszélgetések során élőben mutatkoztak be a Talajtól a Tányérig kampány videóiból megismert biotermelők és kutatók, megosztva a bio iránti személyes motivációikat és eredményeiket a közönséggel. A szőlészeti szekcióban Ruppert Márton bioszőlész-borász (Gilvesy Pincészet) és Dr. Donkó Ádám, az ÖMKi szőlészeti kutatója beszélt az ökológiai szőlőművelésről, a szőlő-ültetvények természet-közeliségét fokozó magkeverékekről és a biobor fogyasztói megítéléséről. A szántóföldi szekció vendégei Nobilis Ágoston, a Csoroszlya farm biogazdája, és Borbélyné Dr. Hunyadi Éva, ÖMKi szántóföldi kutató voltak. Fókuszban az ökológiai szántóföldi művelés jelentősége, valamint az ősgabonákban rejlő fogyasztói lehetőségek álltak. A kertészeti szekcióban Dezsény Zoltán a Magosvölgy biokertészet gazdája hívta fel a figyelmet egy már sikeresen működő biozöldség-beszerzési formára: a zöldségközösségekhez való csatlakozásra. Papp Orsolya, az ÖMKi kertészeti kutatója pedig arról beszélt, hogyan érdemes otthon ökológiai módon zöldségeskertet művelni.

Természetesen a nap egyik fő attrakciója a biolecsó volt, melyet a Bocuse d’Or nyertes séfpáros Szulló Szabina és Széll Tamás, valamint Nagy Zita, a Zizi kalandjai vegán gasztroblog írója készített el. Nyolc nagy bográcsban főtt a hagyományos húsos illetve a vegán lecsó. Senki sem maradt éhen, a program végére minden elfogyott!

Biogazdálkodás és egészséges életmód

A délutáni műsorban Dohos László bioméhész bevezette a közönséget a mézgyűjtés és a méhészet történetébe és a bioméz-fogyasztás fontosságáról is szólt. A programot kerekasztal beszélgetés zárta, ahol a biogazdálkodás és gasztronómia prominens szereplői beszéltek saját történetükről és elhivatottságukról a ’bio’ iránt. A kerekasztal résztvevői: Horváth Boldizsár, a Csoroszlya farm biogazdája, Nagy Zita, a Zizi kalandjai vegán gasztroblog írója és szakácskönyv szerző, Szakáli János, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Pest megyei felelőse és Dr Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője voltak.

A rendezvény látványos befejezéséről a Lázár Lovaspark gondoskodott egy hagyományos, magyar lovasbemutatóval. Végül a Nagy Lecsó tombolasorsolással zárult, ahogy nyolc értékes nyeremény talált gazdára.

Összességében elmondhatjuk, hogy az ÖMKi Talajtól a tányérig kampánya eredményesen zárult augusztus 26-án. Az új, fenntartható méhészeti szövetkezet megalapításával egy páratlan összefogás valósult meg a méhészeti ágazatban.  A Nagy Lecsó zárórendezvény pedig ráirányította a figyelmet az ökológiai gazdálkodás sokszínűségére, lehetőségeire, és arra, hogy minden nap tehetünk a jobb jövőért.

A kampány során összeállított kommunikációs anyagok itt érhetőek el: Talajtól a Tányérig kampány

A kampányvideókat megtekinthetők itt: ÖMKi Youtube

ÖMKi - Bejelentették az új ökotámogatást és megalakult az első fenntartható méhészeti szövetkezet – méltón zárult az ÖMKi Talajtól a Tányérig kampánya

Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

404 - Not found

Page not found!

Please check the link or return to the main page.

Return to home page

  
Website developed by

Biztos vagy benne?


Cancel Yes