Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

Burgonya termesztési kísérletek

Az ÖMKi bioburgonya programjának célja, hogy a termelőkkel, nemesítőkkel, felsőoktatási intézményekkel, ellenőrző és szakigazgatási szervezetekkel együttműködve feltárja a további térnyerést akadályozó okokat, és kísérleti eredményekkel, rendezvényekkel, kiadványokkal hozzájáruljon a hazai bioburgonya ágazat fejlődéséhez.

A kutatás legfőbb célja

  • Bioburgonya kutatásainkkal a biotikus és abiotikus stressznek jobban ellenálló fajták kiválasztásán dolgozunk, hogy nagyobb biztonsággal és kevesebb ráfordítással termelhessenek a gazdák.
  • Fontosnak tartjuk a termelt burgonya felhasználhatóságát és élvezeti értékét is, melyet gasztronómiai partnereinkkel és fogyasztókkal értékelünk.
  • Bioburgonya kísérleteinkkel a szermaradvány-mentes, egészségesebb élelmiszer-termelést segítjük elő, és hozzájárulunk az önellátó gazdaságok fenntartható termeléséhez is.

Eredményeink

  • alapvető adatokat nyertünk a hazai öko burgonya-termesztésről (mindeddig nem állt rendelkezésre kísérleti adat)
  • meghatároztuk a hazai ökoburgonya termesztés legjellemzőbb minőségi és mennyiségi problémáit
  • kiválasztottuk a kísérletekben részt vevő gazdaságok adottságaihoz leginkább illeszkedő, legjobb fajtákat
  • együttműködési háló épült fel a termesztők és a burgonya terméklánc más szereplői között, a résztvevők közötti kommunikáció jelentősen javult és egy aktív öko burgonya-kutatási munkacsoport alakult ki
  • a termesztők ismeretanyaga növekedett: az új adatok - a kutatóval együtt - „házhoz jöttek”
  • elkészült a bioburgonya termesztéstechnológiai kiadvány
  • a korai, fátyolfóliás burgonya-termesztés technológiája beépült egyes ökotermesztők gyakorlatába, illetve javult a már azt alkalmazóknál
  • a rezisztens, hazai nemesítésű burgonyafajták általánosan ismertté váltak az ökotermesztők körében (és külföldön is)
  • a fogyasztókkal és séfekkel szervezett kóstolókon a fajták felhasználhatóságát és élvezeti értékét is felmértük

A SolACE projekt keretében olyan új módszereket és termékeket vizsgálunk, melyek egyidejűleg jelenlevő víz- és tápanyaghiány okozta stressz esetén is biztosítani tudják a sikeres burgonyatermesztést. Ezeket a módszereket egyrészt tudományos kísérleti parcellákon vizsgáljuk  Budapest-Soroksáron, másrészt on-farm rendszerben ökológiai gazdaságok részvételével.


Az on-farm tesztelések célja, hogy

  • felderítsük, a perspektivikus innovációknak milyen a gyakorlati alkalmazhatósága,
  • lássuk, tudjuk-e csökkenteni a víz- és tápanyagstresszt egyszerű, a gyakorlatban könnyen alkalmazható módszerekkel,
  • az on-farm tesztekben résztvevő gazdákat be tudjuk kapcsolni a nemzetközi kutatás élvonalába.

2019 óta négy burgonyatermelő ökogazdaság vesz részt az innovációk tesztelésében. Az első évben ígéretes fajtajelöltet vizsgáltunk, de a szokásos technológiától eltérően nem vetőgumóról ültettünk, hanem magról vetve, májusi palántázással indítottuk a kultúrát. A magról termesztés előnye abban rejlik, hogy kiiktatja a vetőgumóval terjedő betegségek terjedését, az ígéretes fajtajelölt pedig az előzetes tesztekben a vízhiányos kezelésekben jól szerepelt.

2020-ban két, kereskedelemben is elérhető terméket tesztelünk. Az egyik egy komplex mikrobiológiai készítmény, a másiknak pedig vízvisszatartó hatása van. Mindkét terméktől a burgonya teljesítmény fokozását várjuk a résztvevő gazdaságokban. A kísérlethez választott burgonyafajta a Hópehely, amely az előző évek fajtatesztjeiben kiválóan szerepelt.


A kisparcellás kísérletben részt vevő gazdaságok

  • Erdődi Biokert, Hajdúhadház
  • Csoroszlya Farm, Szár
  • Kiss Biokert, Kiskunfélegyháza
  • Bálint Biokert, Zsámbok

Contact person

Papp Orsolya

vezető kutató

Okleveles kertészmérnök

orsolya.papp@biokutatas.hu
+36 20 321 7014


Related international project

Related content and more articles in this category

2018. December 21.

Hír
Innováció az ökológiai burgonya-termesztésben

Tesztelés indul!
Burgonya termelő biogazdák részvételével zajló műhelymunkával indult a Solace EU Horizont 2020 projekt hazai on-farm vizsgálati szakasza. A 2019-ben induló vizsgálatok során arra leszünk kíváncsiak, hogy egy új burgonya-hibrid fajtajelölt hogyan reagál a különböző tápanyag ellátottsági szintekre, különböző működő hazai ökológiai gazdaságokban. A hibrid burgonya érdekessége, hogy vetőmag formájában jut el hozzánk, amiből bio palántákat nevelünk, és ezeket kapják kézhez a termelők. A módszer előnye, hogy a vetőgumó eredetű fertőzések esélye így nullára csökken. A gazdák ugyanakkor tovább tudják szaporítani a hibrid gumókat, amennyiben szükséges.

Details
2019. August 8.

Nemzetközi projektek
SolACE

Új megközelítés a víz- és tápanyaghiány okozta növénytermesztési nehézségek leküzdéséért

Details
2020. January 8.

Hír
Folytatódnak a bioburgonya termesztési kísérleteink

Details
ÖMKi - Burgonya termesztési kísérletek

Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

404 - Not found

Page not found!

Please check the link or return to the main page.

Return to home page

  
Website developed by

Biztos vagy benne?


Cancel Yes