Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

Farmer's pride

Támogatás: Horizont 2020 Kutatási Keretprogram, Európai Unió

Koordináló szerv: Birmingham-i Egyetem, University of Birmingham, Egyesült Királyság

Időtartam: 2017. november - 2020. november

www.farmerspride.eu

A globális élelmiszerellátásunk csupán néhány széles körben termesztett kultúrnövényre épül, melyek sérülékenyek a klímaváltozás egyre szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb hatásaival szemben.

Ebben a kihívással teli környezetben a tájfajták és a kultúrnövények vad rokon fajai értékes erőforrásokként jelennek meg. Ennek ellenére soha nem látott ütemben tűnnek el a lehetséges társadalmi hasznosságukkal együtt. A jelenleg is zajló ex situ tevékenységek mellett össze kell fognunk a növénygenetikai sokféleség in situ (gazdaságokban, kertekben és a természetben történő) megőrzése érdekében, hogy az általuk biztosított természetes alkalmazkodóképességet hasznosíthassuk a jövő mezőgazdasága számára. Ennek elérése érdekében a Farmer’s Pride projekt egy új európai hálózatot hoz létre a növénygenetikai erőforrások in situ megőrzésére, illetve fenntartható használatára. 

A projekt célja, hogy

  • Létrehozzon egy fenntartható hálózatot a kultúrnövények vad rokon fajai, illetve tájfajtái aktív in situ megőrzésére.
  • Bővítse az ismereteinket azzal kapcsolatban, hogy miként tudnánk a lehető legjobban gondoskodni ezekről az erőforrásokról a jövőben, együttműködve a gazdálkodókkal és az egyéb földhasználókkal.
  • Nagyobb elismerést és védelmet, illetve ösztönzőket biztosítson a kultúrnövények vad rokonai és tájfajtái megőrzéséhez és használatához a nemzeti, valamint az európai szintű szakpolitikában és törvényhozásban.
  • Megkönnyítse a növénygenetikai erőforrásokhoz történő hozzáférést, illetve elősegítse azok fenntartható használatát a jövő generációk elegendő egészséges élelemmel történő ellátása érdekében.

Az ÖMKi feladata a hazai esettanulmányon keresztül egy többszereplős közösségi génbank hálózat fejlesztésének és működtetésének a leírása, az in situ génmegőrzés és a mezőgazdasági diverzifikáció elősegítése érdekében. Továbbá az ÖMKi egy kérdőíves felmérést készít annak érdekében, hogy kiderítsük, az emberek mekkora értéket tulajdonítanak a mezőgazdasági sokféleség, azon belül is a tájfajták megőrzésének.

Az Európai Unió Horizont 2020 Kutatási és Innovációs Keretprogramja által támogatott projekt.

 

Related content and more articles in this category

2018. July 17.

Hír
Farmer’s Pride kérdőív

Az Európai Unió (EU) által finanszírozott Farmer’s Pride projekt együttműködési hálózatot épít az európai vad és termeszett növények in situ megőrzéséhez, az élelmiszer- és élelmezésbiztonság érdekében.

Details
2019. May 27.

Hír
HAZAI, BIO, TÁJFAJTA ÉS ORSZÁGOSAN ELÉRHETŐ

Révbe ért az ÖMKi tájfajta paradicsom kutatása

Details
2019. July 5.

Hír
“Az ősgabonákban van a jövő!”

Több mint hetvenen fogadták el meghívásunkat, köztük a magyarországi kovászos kenyér iparágának megteremtője, Vajda József pék is.

Details
ÖMKi - Farmer's pride

Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

404 - Not found

Page not found!

Please check the link or return to the main page.

Return to home page

  
Website developed by

Biztos vagy benne?


Cancel Yes