Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

Go-Grass

Támogatás: Horizont 2020 Kutatási Keretprogram, Európai Unió

Koordinátor: Mezőgazdasági Mérnöki és Bioökonómiai Leibniz Intézet, Leibniz-Institut für Agrartechnik und Bioökonomie (ATB), Németország

Időtartam: 2018. május – 2021. május

Konzorciumi partnerek: A GO-GRASS projekt 8 európai országból összesen 22 partnert fog össze.

www.go-grass.eu

Az elfeledett gyepterületeink sokféleségében rejlő körforgásos üzleti lehetőségek felfedezése a vidéki agrár- és élelmiszeripari szereplők számára.

Az Európai Unió területének mintegy 28%-át gyepterületek és cserjések fedik. Jelenleg ezeket az erőforrásokat nem hasznosítjuk, így azok a költséges kaszálást követően lepusztulnak, miközben az egyéni és a társadalmi hasznukat elveszítjük. A GO-GRASS projekt ezt az elhanyagolt erőforrást szeretné hasznosítani, erősítve Európa vidéki közösségeit. A következő négy évben a projekt körkörös üzleti modelleket tervez kidolgozni, ezáltal elősegítve a tápanyag-utánpótlást, a nyersanyag-önellátás növelését, illetve az energiafogyasztás csökkentését.

A projekt négy ígéretes regionális bemutatótelep munkájára épül, amelyek Hollandiában, Svédországban, Németországban és Dániában találhatóak, és amelyek már el is kezdték a nem hasznosított zöldtakarmányra alapozott új értékláncok kialakítását:

Hollandia: A holland bemutatótelep utak széléről begyűjtött fűnyesedékből készít jó minőségű csomagolóanyagot és papírt.

Svédország: Zöld pántlikafűből aprítást követően brikettet állítanak elő, mely egy innovatív alomanyag az állattartásban. E funkciója betöltése után a brikett trágyaként alkalmazható, vagy pedig biogáz-, illetve hőtermelésre is használható.

Németország: A német bemutatótelep az idilli Alsó Odera-völgy Nemzeti Parkban található. Itt a vizes élőhelyekről származó fűből készítenek bioszenet, amelyet trágyázásra, illetve a talajok víztartó képességének növelésére lehet felhasználni.

Dánia: Kisméretű finomítóban fehérjét nyernek ki füvekből, főként lucernából, heréből, pántlikafűből. A szerves fehérjekoncentrátum sertések és baromfik étrendjének gazdagítására, illetve tejelő tehenek tejtermelésének fokozására használható.

Gyepgazdálkodó vagy és érdekel a projekt?
Várjuk jelentkezésedet a következő email címen: korinna.varga@biokutatas.hu

A Go-Grass célja hogy,

  • Költséghatékony, fenntartható, körforgásos üzleti modellek kidolgozása, figyelembe véve Európa vidéki térségeinek társadalmi, gazdasági és környezeti körülményeit.

  • Vidéki gazdaságok diverzifikálása és újjáélesztése, valamint minőségi munkahelyek és lehetőségek biztosítása a mezőgazdasági vállalkozókkal és a helyi hatóságokkal együttműködve.

  • A bemutatótelepekről nyert nyersanyagok biológiailag lebomló termékek előállítását segítik, így helyettesítve a meglévő fosszilis alapú alternatívákat, például műtrágyákat vagy műanyag csomagolásokat. Az egyébként elvesztett természeti erőforrások visszaszolgáltatása jelentős hatással lehet az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére uniós szinten.

  • A projekt nagyszabású replikációt céloz meg, különösen a kiaknázatlan forrásokkal rendelkező távoli közösségekben.

Mivel a projekt egyik fő célja a kifejlesztett technikai és intézményi megoldások sokszorosítása, három követő ország – Magyarország, Románia és Spanyolország – is bekerült a projekt struktúrájába. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet feladata, hogy a négy bemutatótelep eredményeiből kiválassza, bevezesse és elérhetővé tegye – hazánk környezeti, gazdasági és intézményi körülményeit figyelembe véve - a legalkalmasabb példá(ka)t a magyar agrár- és élelmiszeripar szereplői számára.

Ez a projekt az Európai Unió Horizont 2020 program támogatásával jött létre koordinációs és támogatási tevékenység keretében, GA 862674 szám alatt.

Related content and more articles in this category

2020. February 10.

Hír
Agroökológiával a fenntartható mezőgazdaságért

Egyre szélesebb körben használják az agroökológia kifejezést világszerte. De mit is jelent ez pontosan?

Details
2019. August 8.

Nemzetközi projektek
RELACS

A RELACS Európai Uniós projekt egyik fő célja a résztvevő EU-s országok ökológiai művelésű szántó területei tápanyag-gazdálkodásának jobb megértése. 

 

 

 

 

 

Details
2019. October 25.

Hír
ELFELEDETT GYEPTERÜLETEINK ÚJRA FELFEDEZÉSE

Details
ÖMKi - Go-Grass

Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

404 - Not found

Page not found!

Please check the link or return to the main page.

Return to home page

  
Website developed by

Biztos vagy benne?


Cancel Yes