Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

HealthyMinorCereals

Az európai és a globális mezőgazdaság termelékenységét nagymértékben fokozta, hogy az elmúlt évtizedekben a nemesítés viszonylag kisszámú növényfajra (Európában elsősorban a közönséges búzára és árpára) összpontosított. A nemesítők ezeket magas ásványi műtrágya felhasználáshoz kötött magas hozamra szelektálták. Ugyanakkor ez a stratégia csökkentette a mezőgazdaságban a genetikai változatosságot és sokszínűséget, ami a növényeket sebezhetővé teszi a biotikus és abiotikus stresszel szemben. A felhasznált nagy mennyiségű műtrágya és energia pedig környezeti károkhoz vezetett.

Támogatás: 7. Európai kutatási, technológia-fejlesztési és demonstrációs Keretprogram (FP7)

Koordinátor: Crop Research Institute, Csehország

Időtartam: 2013. szeptember - 2018. augusztus

Konzorciumi partnerek: A Healthy Minor Cereals projekt 10 európai országból összesen 16 partnert fog össze: http://healthyminorcereals.eu/en/partners

A kenyérbúzával (Triticum aestivum) összehasonlítva a kisgabonafélék általában gyengébb minőségű talajokon, vagy extenzív feltételek mellett is jobban termeszthetők, és sokkal magasabb mikroelem-koncentrációval bírnak. A kisgabonákat éppen ezért igen nagyra értékelik a bio élelmiszerek termelői és fogyasztói, és egyre inkább a konvencionális gazdák is. Visszavezetésük a termesztésbe és az élelmiszerláncba a HealthyMinorCereals projekt fő feladata.

A Healthy Minior Cereals célja, hogy

  • fokozza az úgynevezett kisgabonák: tönköly, rozs, zab, alakor és tönke hasznosítását
  • felhívja a figyelmet az egészséges, tápláló és fenntartható módón termelt élelmiszerek fogyasztására
  • változatosabbá tegye a kisgabonák genetikai alapjait
  • növelje a stresszel szembeni ellenálló képességüket
  • javítsa tápértéküket, feldolgozási minőségüket, és termeszthetőségüket európában.

A projektben az ÖMKi egy hazai esettanulmányon dolgozott, melyben a kisgabonák piaci helyzetéről és a belőlük készült új termékekről (pl. alakorsör) adott áttekintést. Továbbá a génbankokból és köztermesztésből gyűjtött magmintákon a Lipcsei Egyetem közreműködésével spektrális méréseket is végzünk, fejlesztve a különleges beltartalmi tulajdonságok optikai mérési lehetőségeit.

This project received funding from the European Union's Horizon 2020 Research and Innovation program under Grant Agreement n° 613609.

Related content and more articles in this category

2019. August 8.

Szántóföldi kutatások
Szója fajta-, talaj-, és magkezelési vizsgálatok

Az ökológiai szója vetésterülete az elmúlt években meghaladta az 1000 hektárt, de mint maghüvelyes, a vetésforgóban ennél sokkal fajsúlyosabb növény is lehetne. Ugyanakkor tudjuk, hogy a kapásnövények közül a szója termesztése az egyik legkockázatosabb a biogazdálkodásban, részben az aszályos évjáratok terméskorlátozó hatása, részben pedig a fokozott gyomosodás veszélye miatt. Éppen ezért tartottuk fontosnak, hogy kidolgozott fajta- és termesztéstechnológiai ajánlások álljanak a termelők rendelkezésére, ami alapján kisebb kockázattal tudják a szóját a vetésforgóba beilleszteni.

Details
2020. February 14.

Hír
Mindenki a BIOért, a BIO mindenkiért!

4 nap, több mint 3000 kiállító, számtalan szakmai előadás és egy közös cél: tovább erősíteni az ökogazdálkodási ágazatot.  31. alkalommal nyitotta meg kapuit a nürnbergi BIOFACH nemzetközi bio kiállítás és szakmai összejövetel.

Details
2019. August 8.

Szántóföldi kutatások
Kenyérbúza

A szántóföldi ökológiai gazdálkodásban a kenyérbúza (Triticum aestivum L.) az egyik legfontosabb és legnagyobb területet lefedő kultúra. Kifejezetten búza öko-nemesítéssel nem foglalkoznak a hazai nemesítőházak, azonban egyes konvencionális nemesítésből származó fajtákat alkalmasnak tartanak az ökotermesztésre. Ugyanakkor a környező országok vetőmagpiacán (így pl. Ausztriában) már megjelentek kifejezetten öko-nemesítésből származó, új búzafajták is, melyek hazai teljesítménye még kevéssé ismert.

Details
ÖMKi - HealthyMinorCereals

Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

404 - Not found

Page not found!

Please check the link or return to the main page.

Return to home page

  
Website developed by

Biztos vagy benne?


Cancel Yes