Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

Kenyérbúza

A szántóföldi ökológiai gazdálkodásban a kenyérbúza (Triticum aestivum L.) az egyik legfontosabb és legnagyobb területet lefedő kultúra. Kifejezetten búza öko-nemesítéssel nem foglalkoznak a hazai nemesítőházak, azonban egyes konvencionális nemesítésből származó fajtákat alkalmasnak tartanak az ökotermesztésre. Ugyanakkor a környező országok vetőmagpiacán (így pl. Ausztriában) már megjelentek kifejezetten öko-nemesítésből származó, új búzafajták is, melyek hazai teljesítménye még kevéssé ismert.

Szántóföldi termelés a környezet terhelése nélkül

 • Vizsgáljuk a búzafajták termőtájhoz való alkalmazkodó képességét, műtrágya és növényvédő szerek kijuttatása nélkül.
 • Fontos információkkal szolgálunk a biogazdák számára a búzafajták teljesítményéről az ökológiai gazdálkodás körülményei között.
 • Értékes visszajelzéseket kapnak a nemesítők és a forgalmazók is a fajtáik kiajánlhatóságáról.
 • Innovatív fajta vizsgálati módszerek bevezetésével elősegítjük az ökológiai szántóföldi termesztés versenyképességét.
 • Hozzájárulunk az ökológiai termelésből származó lisztek termékpálya-fejlesztéséhez, így a belőlük készült biotermékek hazai fogyasztásához.

Vizsgálataink

 • A növények különböző fenofázisaiban végzett szemrevételezések során a gyomelnyomó képesség és az általános habitus felvételezése.
 • A növénykórtani állapot vizsgálata.
 • Beltartalmi mérések: fehérje, sikér, esésszám, és az igények változásának megfelelően akár egyéb értékek meghatározása (pl. hektolitertömeg, Zeleny-index).
 • A betakarított termés növénykórtani értékelése, a mikotoxin termelésért felelős gombák és egyéb kórokozók képleteinek vizsgálata és esetenként a mikotoxinok analitikai vizsgálata.
 • A terméshozamok mérése.

Eredményeink

 • 2012-től immár több mint 50 fajtát hasonlítottunk össze. Az eredmények képet adnak az ígéretes, további vizsgálatokra illetve termesztésre alkalmas és ajánlható fajtákról.
 • A hazai nemesítő-házakkal sikeresen dolgozunk együtt, de külföldi nemesítésű fajtákkal is foglalkozunk, melyek közül Magyarországon elsőként vizsgáljuk a legújabb, ökológiai gazdálkodók számára nemesített osztrák és német fajtákat.
 • Úttörőmunkánk eredményeként a búza fajtatesztekben részvevő gazdaságok száma mostanra meghaladta a húszat.
 • A tesztparcellákban a fajták szokványos vizsgálata mellett olyan innovatív kutatási módszereket is kipróbálunk, mint a multispektrális távérzékelés és a mezőgazdasági drónok alkalmazása.
 • A termény feldolgozásában érintettek bevonásával kezdeményeztük a biobúza termékpálya hazai fejlesztését és a termékek fogyasztók általi tesztelését. Ennek keretében teljes kiőrlésű fajtaliszteket, s abból készült kenyereket értékeltünk.
 • LIVESEED projekt elnyerésével 2017-től nemzetközi szinten is folytatjuk a kenyérgabona teszteket és a hazai ökológiai fajta-nemesítés és ökológiai vetőmag-termelés előmozdítását, együttműködésben a martonvásári MTA Agrártudományi Központtal.

Contact person

Földi Mihály

projektvezető kutató

Okleveles kertészmérnök

mihaly.foldi@biokutatas.hu
+36 20 975 7483


Related international project

Related content and more articles in this category

2019. June 26.

Hír
GABONA MUSTRA

Szántóföldi kutatásaink keretében az ország 15 pontján többféle gabona fajjal és fajtával kísérletezünk, és évente többször is, növénykortani szemlék alkalmával, megvizsgáljuk az állományokat.

Details
2019. May 27.

Hír
LIVESEED ÉVES TALÁLKOZÓ – AZ ÖKOLÓGIAI VETŐMAG FONTOSSÁGA

Az ÖMKi egyik feladata a növényfajták on-farm vizsgálati módszereinek szervezeti és működési elemzése, javaslatok kidolgozása a költséghatékony, kevés infrastruktúrával is megvalósítható ökológiai fajtatesztekre

Details
2020. March 13.

Média
Kőüszög megelőzése a biobúzában

LIVESEED projektben több olyan videó is készül, ami az ökovetőmagok kezeléséhez ad gyakorlati tanácsokat.

Details
ÖMKi - Kenyérbúza

Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

404 - Not found

Page not found!

Please check the link or return to the main page.

Return to home page

  
Website developed by

Biztos vagy benne?


Cancel Yes