Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

2019. July 22. Hír

Kiutat keresünk a krumpliválságból

A klímaváltozás hatásaira készítjük fel a burgonyatermesztést az agrotechnikai innováció eszközeivel

Scroll down for English!

A 2018-at megelőző 15 évben megtriplázódott a burgonya ára Magyarországon, ráadásul évről évre kevesebb burgonya is terem itthon. 2019-ben már áprilisra elfogyott a hazai termés a boltokból, és import áru adja a dráguló kínálatot.  Burgonya termesztési kísérleteinkben azt vizsgáljuk európai partnerekkel együttműködve, hogyan lehet kedvezőtlen termőhelyen, aszályos körülmények között is fenntartani egyik legfontosabb alapélelmiszerünk, a burgonya termelékenységét a jövőben. 

2018-ban az aszály miatt Európa egész területén csökkent a zöldségfélék terméseredménye, a burgonyaárak pedig Európa-szerte elszabadultak. Magyarországon mostanra elhúzódó burgonyaválságról beszélhetünk, amely közvetlen kapcsolatban van a klímaváltozással. Az időjárási szélsőségek sokkhatásként érik a növényeket, hiszen egyszerre kell megküzdeniük az aszállyal és a tápanyaghiánnyal. 

Fenntartható burgonya termesztési megoldások

A SolACE-projektben arra keresünk megoldást európai partnereinkkel együtt, hogyan lehet az egyik legfontosabb alapélelmiszerünket, a burgonyát együttes víz- és tápanyaghiány okozta stressz fennállása esetén is fenntartható módon, jó minőségben és elegendő mennyiségben termelni. A vízfelhasználás és a tápanyag-utánpótlás terén is véges erőforrásokra támaszkodik a termelés, kutatásainkkal célja azonban fenntartható megoldásokat találni.  

A magról vetett burgonya, mint lehetőség

Hazai gazdák bevonásán alapuló, kutatói on-farm hálózatunk mozgósításával üzemi teszteket végzünk a SolACE-projektben, amely tizennégy európai ország huszonöt kutatói, háttéripari és szaktanácsadói partnerségében valósul meg. Kutatásaink egyik megközelítése a fajták ellenállóságának növelése, ezért egy hibrid, azaz gumó helyett magról vetett, palántával ültetett burgonyafajtát is tesztelünk a biotermelés keretei között. Kutatásaink alapján a hibrid burgonya a nagyüzemi termelésben egyelőre nem, a kiskertes burgonyatermelésben annál inkább reális alternatíva lehet a jövőben.

A megoldás kulcsa: innováció

Vizsgálataink másik megközelítése az agrotechnikai innováció. Fejlesztéseink alapja a talaj: azt keressük, miként lehet olyan vetésforgót kialakítani, amely segít a talaj szerkezetét, vízmegkötő képességét javítani, szervesanyag-tartalmát fokozni. Pillangós növényeket – borsót, babot, szóját – alkalmazunk előveteményként, így gazdagítjuk a talajt, mert ezek a növények köztudottan képesek a levegőből is megkötni a nitrogént. Kutatásaink alapvetése szerint a talajban élő mikroorganizmusok is a stressztűrő képesség javításának szolgálatába állíthatók, ezért a vetésforgó átalakítása mellett új talajoltó mikroba-kombinációk hatásvizsgálatát is végezzük.

The PRESS RELEASE is available in English here:
https://drive.google.com/file/d/1UNRJz4dXoyv_OXIqXH9QJ3RBgk-p6L5N/view

ÖMKi - Kiutat keresünk a krumpliválságból

Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

404 - Not found

Page not found!

Please check the link or return to the main page.

Return to home page

  
Website developed by

Biztos vagy benne?


Cancel Yes