Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

KUTATÁSAINKRÓL KÖZÉRTHETŐEN!

Láttatok már burgonya magot? Mert hazánkban csak kevés ember látott, hiszen általában a burgonyának a gumóit szoktuk ültetni április közepén.

Scroll down for English version!

A Solace EU projekt keretében egy számunkra is teljesen új módszert, magról vetést alkalmaztunk, vagyis nem a burgonya gumót ültettük el március végén, hanem a magból palántát nevelünk, és az kerül majd májusban végleges helyére. Ennek az az előnye, hogy a gumóval átvitt, talajeredetű fertőzéseket minimálisra tudjuk csökkenteni, ami az ökológiai gazdálkodásnak egy sarkalatos pontja.

És ez még nem minden! Ezeket a vetőmagvakat a holland Solynta cégtől kaptuk, akik olyan hibrid burgonyákat nemesítenek, melyek várhatóan tápanyag- és vízhiány okozta stresszhatások alatt is jól termeszthetők. Tehát a végső cél, hogy a klímaváltozás okozta extrém körülmények között is legyen megfelelő termés, természetesen GMO mentesen! Az első (történelmi) magvetés a Zsámboki Biokertben történt 🙂 , reményeink szerint 6 hét múlva a palánták már kiültethetők lesznek.

Ha ti is kíváncsiak vagytok arra, hogyan alakul a kis SOLHY006 hibrid vetőmagok sorsa, akkor kövessétek figyelemmel oldalunkat. Hamarosan jelentkezünk a fejleményekkel!

—–

OUR RESEARCH MADE UNDERSTANDABLE.

Have you ever seen potato seed? Because in our country is rare to see them, as we usually plant potato tubers in mid-April.
In the framework of the SOLACE project, we used a completely new method. Instead of planting potato tubers, we grow seedlings from seeds. The advantage of this method is that we can minimize soil-borne infections transmitted by tubers, which is a cornerstone of organic farming.
And that’s not all! These seeds come from the Dutch SOLYNTA company, which breeds hybrid potatoes that are expected to grow well under stress effects caused by nutrient and water deficiencies. So the ultimate goal is to have the right crop even in extreme conditions caused by climate change, and of course, GMO free as well. The first seeds were sown in the Zsámboki biokert :). We hope that after six weeks the seedlings can be planted. If you are curious about how the small SOLHY006 hybrid seeds develop, then follow our page. We’ll let you know of developments soon!

ÖMKi - KUTATÁSAINKRÓL KÖZÉRTHETŐEN!

Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

404 - Not found

Page not found!

Please check the link or return to the main page.

Return to home page

  
Website developed by

Biztos vagy benne?


Cancel Yes