Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

LIVESEED

Támogatás: Horizont 2020 Kutatási Keretprogram, Európai Unió

Koordináló szerv: IFOAM-EU, Belgium

Időtartam: 2017. június- 2021. június

Konzorciumi partnerek: A LIVESEED projekt 18 európai országból összesen 49 partnert fog össze.

www.liveseed.eu 

A négyéves Európai Uniós kutatási projekt célja, hogy az ökológiai vetőmaghasználat és növénynemesítés fellendítésével fokozza az ökológiai mezőgazdaság teljesítőképességét és fenntarthatóságát.

A vetőmag jelenti a gazdálkodás alapját, ezért az ökológiai gazdálkodásnak is az ökológiai módon előállított vetőmagokból kell kiindulnia. Habár az Európai Unió ökológiai gazdálkodásra vonatkozó szabályozása kötelezően előírja az ökológiai minősítésű vetőmagok használatát, egyes országokban, különböző mértékben, de a mai napig a konvencionális mezőgazdaságban elállított, kezeletlen vetőmagokat használják.

A kutatásban hüvelyesek, zöldségfélék, gyümölcstermő fák, gabonafélék és takarmánynövények szerepelnek, figyelembe véve az Európa különböző részein alkalmazott gazdálkodási rendszereket.

A Liveseed célja, hogy

  • elősegítse az ökológiai vetőmag-termesztésre vonatkozó európai uniós szabályozás összehangolt végrehajtását és fejlessze az ökológiai vetőmagok adatbázisait az európai unió teljes területén,
  • vizsgálja az ökológiai vetőmagok termesztésének és felhasználásának társadalmi-gazdasági szempontjait, illetve javítsa az ökológiai vetőmagok elérhetőségét és minőségét,
  • kidolgozzon általános irányelveket az ökológiai gazdálkodásban használatos fajták minősítéséhez és nyilvántartásba vételéhez,
  • kifejlesszen innovatív nemesítési módszereket az ökológiai gazdálkodásban alkalmazható fajták kínálatának növelésére.

Az ÖMKi számos kutatási feladat mellett a projekt kommunikációs és disszeminációs stratégiájának sikeres megvalósításáért felel (WP5 társvezető). On-farm fajtatesztelési hálózatunk továbbfejlesztésével új kísérleti, fajtavizsgálati eljárások és modellek kialakításáért felelünk, melyek a minőségi ökológiai vetőmagok előállítását segítik elő. Továbbá, az ökológiai gabonatermesztés során jelentkező egyik legkomolyabb gombabetegség, a kőüszög (Tilletia caries) elleni védekezési módszerek kialakításában és hatékonyabb ökológiai vetőmag-egészség biztosításában is szerepet vállalunk.

Jelen projekt az Európai Unió Horizont 2020 Kutatási és Innovációs Keretprogramja, valamint a Svájci Oktatási, Kutatási és Innovációs Államtitkárság (SERI) támogatásával valósul meg a 727230 számú támogatási szerződés, illetve a 17.00090 számú szerződés alapján. A közölt információk kizárólag a szerzők álláspontját tükrözik. Sem a Kutatási Végrehajtó Ügynökség, sem pedig a SERI nem felelős a közölt információk felhasználásáért.

Related content and more articles in this category

2019. February 18.

Hír
MINŐSÉGI KENYERET MINDENKINEK!

A biológiai változatosságot hordozó ősgabonákból, így például a tönke és alakor tájfajtákból készült kenyér összehasonlíthatatlan az oly gyakran kapható ipari kenyérrel. Milyen nehézségek akadályozzák, illetve milyen megoldások mozdítják elő a minőségi, egészséges kenyér népszerűségét? Ezt vitattuk meg gazdálkodók, molnárok, kézműves pékek és a termékpályához kötődő civil és kutató szervezetek képviselőivel a február 10-én tartott első műhelymunkánkon.

Details
2019. December 3.

Hír
Megalakult az ökológiai vetőmag munkacsoport

Details
2020. March 13.

Média
Kőüszög megelőzése a biobúzában

LIVESEED projektben több olyan videó is készül, ami az ökovetőmagok kezeléséhez ad gyakorlati tanácsokat.

Details
ÖMKi - LIVESEED

Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

404 - Not found

Page not found!

Please check the link or return to the main page.

Return to home page

  
Website developed by

Biztos vagy benne?


Cancel Yes