Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

2017. January 10. Hír

LIVESEED – az ökológiai növénynemesítés és vetőmagágazat fellendítése

2017. június 1-én indult útjára a LIVESEED projekt, az ökogazdálkodók nemzetközi ernyőszervezete, az IFOAM EU koordinálásával. A négyéves Európai Uniós kutatási projekt célja, hogy az ökológiai vetőmaghasználat és növénynemesítés fellendítésével fokozza az ökológiai mezőgazdaság teljesítő-képességét és fenntarthatóságát. A nemzetközi konzorciumban, melyben az ÖMKi is jelentős feladatokat lát el, 18 országból összesen 35 partner és 14 vállalkozás vesz részt.

A projekt hosszú távú célkitűzése, hogy egyenlő feltételeket alakítson ki az európai ökológiai vetőmag piacon, elősegítse a biovetőmag- és nemesítési ágazatok versenyképességét és ösztönözze a gazdákat az ökovetőmagok szélesebb körű felhasználására. A LIVESEED továbbfejleszti az ökológiai fajtaelismerés irányelveit és az ökológiai vetőmag-előállítás növény-egészségügyi stratégiáit. Újszerű nemesítési megközelítéseket alakít ki, melyek az ökológiai termesztés igényeihez igazodnak. Végezetül a biovetőmagok előállításának és használatának társadalmi-gazdasági tényezőit is vizsgálja, és felméri azok összefüggéseit a jelenlegi uniós jogszabályokkal.

Az ökológiai mezőgazdaság fejlesztésével kapcsolatos célok


A június 19-21. között Leuvenben tartott projektindító találkozón a résztvevők azért gyűltek össze, hogy megvitassák az első kutatási év teendőit, és azt, hogy miként fogjuk elérni a közös célt, hogy 2037-re 100%-os ökológiai vetőmag bázissal rendelkezzünk. A következő hónapok legfontosabb feladata az öko vetőmagok növény-egészségügyi és piaci helyzetének felmérése, és az európai tagországokban alkalmazott jogszabályi derogációk vizsgálata lesz. Az ÖMKi számos kutatási részfeladat mellett a projekt kommunikációs és disszeminációs stratégiájának sikeres megvalósításáért is felel.

Kövesse a projekt eseményeit Twitteren és Facebookon is. Részletek a hivatalos honlapon is hamarosan elérhetővé válnak.

ÖMKi - LIVESEED – az ökológiai növénynemesítés és vetőmagágazat fellendítése

Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

404 - Not found

Page not found!

Please check the link or return to the main page.

Return to home page

  
Website developed by

Biztos vagy benne?


Cancel Yes