Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

2019. February 18. Hír

MINŐSÉGI KENYERET MINDENKINEK!

A biológiai változatosságot hordozó ősgabonákból, így például a tönke és alakor tájfajtákból készült kenyér összehasonlíthatatlan az oly gyakran kapható ipari kenyérrel. Milyen nehézségek akadályozzák, illetve milyen megoldások mozdítják elő a minőségi, egészséges kenyér népszerűségét? Ezt vitattuk meg gazdálkodók, molnárok, kézműves pékek és a termékpályához kötődő civil és kutató szervezetek képviselőivel a február 10-én tartott első műhelymunkánkon.

Please scroll down for English version.

A Farmer’s Pride Európai Uniós projekt keretében rendezett Tájfajta gabonák termesztése és feldolgozása című találkozón olyan kérdésekre kerestük közösen a megoldásokat, mint a tájfajta szaporítóanyagok állandó és jó minőségű hozzáférhetősége, az ősgabonák termesztés-technológiája, feldolgozási, illetve értékesítési lehetőségei.

Az egészséges életmód a bio gabonával kezdődik

Különböző emberek, különféle megközelítések, közösen megfogalmazott gondolatok és elszánt lelkesedés. Ez jellemezte a találkozót. Mindannyian egyetértettünk abban, hogy a minőségi, jó kenyér reneszánszát éli, és az összefogás által meg tudjuk valósítani az értéklánc kialakítását az elsőtől az utolsó lépésig. Ennek előmozdítására hamarosan összegyűjtjük és térképen is megjelenítjük a tájfajtákkal és régi fajtákkal dolgozó gazdákat, hántolókat, molnárokat és pékeket ország szerte.

A tájfajták, régi fajták és azon belül a kisgabonák az ökogazdálkodók, molnárok és pékek számára fontos piaci lehetőséget, a környezet- és egészségtudatos vásárlók, vagy éppen a gasztronómia szerelmesei számára pedig kiváló ízélményeket jelentenek. Ezért is bizakodva állunk neki a közös munkának, hogy fellendítsük a minőségi, ökológiai gabona tájfajtákból készült termékek népszerűségét.

Az esemény az ÖMKi szervezésében, a Pipacs Pékség és a Csoroszlya Farm közreműködésével valósult meg Vértesbogláron. A helyszínt és a jórészt helyi alapanyagokból készült ebédet a ProVértes Közalapítvány biztosította. Ezúton is szeretnénk mindenkinek megköszönni a szervezésben nyújtott segítséget, a részvételt, és a közös munkát.

Az eseményről több beszámoló is született a résztvevők tollából, amiket itt tudtok elolvasni:

Vándorkovász porta bejegyzése:
https://www.facebook.com/pg/vandorkovaszporta/photos/?tab=album&album_id=587077451717642&__tn__=-UC-R

Jenői Pékség bejegyzése:
https://www.facebook.com/jenoipekseg/posts/2168145463251903?__tn__=-R

Pipacs Pékség bejegyzése:
https://www.facebook.com/pipacspekseg/posts/2364373267125694

ARTICLE IN ENGLISH: https://biokutatas.hu/wp-content/uploads/2019/02/QUALITY-BREAD-FOR-EVERYONE..pdf?fbclid=IwAR0-PB6ad0ZABV8p9QjV0iAmTIZiFm5UhG2W61Sff5_CSl4tlRMBQEWv0Kw

ÖMKi - MINŐSÉGI KENYERET MINDENKINEK!

Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

404 - Not found

Page not found!

Please check the link or return to the main page.

Return to home page

  
Website developed by

Biztos vagy benne?


Cancel Yes