Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 2. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

 

 

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                    

► Egy angol cikk szerint jóval nagyobb jelentősége van egyes vadon élő rovaroknak az almatermésűek beporzásában, mint eddig hittük. Sajnos a beporzó rovarok száma tovább csökkent 2019-ben. Közülük is a legnagyobb mértékben azok a poszméhek sínylették meg a felmelegedést, melyek az élelmiszernövények harmadának a beporzásáért felelősek. Kutatások indultak meg pl. a beporzók számára táplálékot adó fásszárú növények nemesítésére, méhlegelő magkeverékek összeállítására.

Mi a rovarhotelek, más néven darázsgarázsok elkészítésével segíthetjük a szaporodásukat. Mellékelem a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület részletes ismertetőjét. Az erkélyre kiakasztható, egyszerűen, akár gyerekekkel is elkészíthető rovarszálló (ez inkább csak panzió) fotóját is innen másoltam.

Lapozható galéria

► A giliszták már felébredtek és dolgoznak. A megemészthetetlen földet kis csomókban ürítik ki a testükből, ezt látjuk a fenti képgalériában a középső fotón. A talajlakó kártevők elleni védekezéssel ráérünk, most 4-6 0C között van az átlagos talajhőmérséklet. Majd 10-12 0C-nál lesznek a felső 10-20 cm-es rétegben a talajlakó kártevők, ekkor már elérjük őket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalon figyelhetik a talaj hőmérsékletének alakulását.

► Több ismerősöm már feladta az otthoni palántanevelést. Nem is csodálkozom ezen, hiszen sok lakásban nem lehet megtalálni a hőmérséklet, a fény, az öntözés és a táplálás optimális egyensúlyát. A konyhaablakban gyakran kevés a fény, ráadásul a radiátor alulról ontja a meleget. A túlzott öntözéssel és főleg a tápoldatozással pedig csak ronthatunk a helyzeten. Nyurgák, gyenge szövetűek lesznek a palántáink, könnyen elbánnak velük a talajban tartózkodó kórokozók, melyek palántadőlést okozhatnak.

A vetési időpontot is nehéz eltalálni a palántázáshoz, mert gyakoriak a szélsőséges, kiszámíthatatlan tavaszok. Az esőzések vagy a fagy miatt nem biztos, hogy a kellő időpontban, 4-6 lombleveles állapotban ki tudjuk ültetni a növénykéket (a paradicsommal, a paprikával sem késtünk el.)

Dr. Némethy Zsuzsanna kapcsolódó írását is mellékelem: Egészséges vetőmagból, egészséges palánta.

► Még nem késő leszedni a megmetszett rózsáról a csillagpenészes vagy - fenti képgaléria harmadik képén is látható - szürkepenészes tavalyi leveleket, virágmaradványokat. A szépen pirosló idei leveleket közvetlenül a saját bokromról fertőzhetik a felsorolt kórokozók.

Budapest, 2020. március 15.                               Üdvözlettel:                                                Zsigó György

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el

 

 

ÖMKi - Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

404 - Not found

Page not found!

Please check the link or return to the main page.

Return to home page

  
Website developed by

Biztos vagy benne?


Cancel Yes