Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 6. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                                

► A lisztharmatok évtizedét éljük és ezt az erkélyre kiültetett árvácska is bizonyítja. Valószínűleg már az őszi palántákkal hoztuk be a fertőzést. Most tavasszal, a télies körülmények ellenére is be tudott indulni ez az elvileg melegkedvelő gomba. Nemsokára muskátli vagy petúnia kerül a helyére, nem érdemes permetezni. Ahol nagyobb területen lépett fel a fertőzés, ott a kontakt kénes gombaölők (lásd lent) engedélyezettek a dísznövényekre. Hatásosak lehetnek az árvácskánál is, de azért végezzenek próbapermetezést.

► Már alig lehet kapni Jonathan almát a boltokban. Nem bírnak a termesztők az almalisztharmattal. A középső fotón a tavaly nyáron-ősszel megfertőzött rügyekből betegen kibújt „lisztes” leveleket láthatják, a baloldali egészséges rügyből kipattant levélkék mellett. Nem sokáig lesz ilyen szép zöld, a szomszédból máris szóródnak a spórák (konídiumok). Volt, aki már permetezett valamelyik kéntartalmú gombaölővel, jól tette. A pirosbimbós állapotig akár dupla dózissal is használhatják a kén hatóanyagú készítményeket. Csak néhány a sok közül: Thiovit Jet, Cosavet DF Edge, Michrotiol Special, Eurokén 2000 80 WG, Kumulus S.

Az egyszerű anyagok közül a fűzfakérget, a mezei zsurlót és a lecitint is engedélyezték az almalisztharmat ellen. Érdemes kipróbálni! Örülnénk a visszajelzéseknek! Engedélyokirataikat itt megtalálják.

► A köszmétének (piszkének, egresnek) két saját lisztharmata is van, sok gondot okoznak. Érdemes megnézni a bokrokat és védekezzenek, ha szükséges. Az almánál felsorolt kén hatóanyagú termékek közül 4 használható: Thiovit Jet, Cosavet DF Edge, Michrotiol Special, Eurokén 2000 80 WG. Egyes fajtái érzékenyek a kénre, mely lombhullást okozhat, ezért végezzenek próbapermetezést (általában minden növénynél csak 25 0C alatti hőmérsékletnél permetezzenek kéntartalmú gombaölőkkel). Az Agrofórum honlapján található kép a súlyosabb kárt okozó amerikai lisztharmatot ábrázolja.

► Az almalevél fotóján láthatják az almalevél-pirosító levéltetű kezdeti kárképét is. Az alma gazdaságilag jelentős növény ezért jóval több levéltetű ölő szert engedélyeztek, mint pl. a ribizlire. A Vektafid A-t egérfüles állapotban 1%-os, nyáron 0,5-1%-os hígításban is használhatják, ezen kívül egyéb olajos szerek is szóba jöhetnek, mint például a Vegarep EC, a Gravity, a Biola-agro és az Agrokén. Ez utóbbi esetében azonban fontos megjegyezni, hogy a kén komponens magas hőmérsékleten itt is perzselést okozhat. Az egyszerű anyagok közül a csalánlevél vizes kivonata használható még a levéltetvek ellen. Ennek pontos módja a Nébih honlapján található.

Budapest, 2020. április 4.                              

Üdvözlettel és jó egészséget kívánva:               

Zsigó György és az ÖMKi munkatársai

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el

ÖMKi - Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

404 - Not found

Page not found!

Please check the link or return to the main page.

Return to home page

  
Website developed by

Biztos vagy benne?


Cancel Yes