Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 5. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!

► A  megfázott, megfagyott kajszivirágokat idén március 25-én fotóztam és most erre a hétre újabb éjszakai mínuszokat jósolnak. A már bekövetkezett kárt sajnos nem tudjuk kivédeni, de permetezéssel kijuttatható néhány növénykondicionáló, biostimuláló készítmény, melynél leírják a fagy elleni megelőző védőhatást. A 2020-as „kék könyv” a „szerjegyzék” II. kötetében 143 növénykondicionálót számoltam össze. Biztosan sok terméket felsorolhatnék ezek közül, az alábbi néhány készítmény sok gazdaboltban és kis kiszerelésben is kapható.

Szélcsendes, csillagfényes éjszakákon a talaj felett 0 0C alá hűlhet a levegő. Az ültetvényekben füstöléssel, a korona feletti fagyvédelmi öntözéssel, paraffingyertyával végzett ültetvényfűtéssel, telepített vagy traktor által vontatott hőlégfúvó berendezéssel és légkeveréssel is védekezhetnek. Ezekkel még a -6-8 0C –os fagytól is megóvhatják a fáikat.

A házikertesek csak a szomszédokat zavarnák pl. a begyújtott nedves szalmabálákkal. A talajok hőtároló képességét megnövelő felszíni öntözéssel állítólag 1 méteres magasságig mérsékelni lehet a hideg hatását. Talán a málnásokban eredményes lehet. Mi leginkább a fáink jó kondíciójában bízhatunk. A rügypattanás környékén segíthet pl. a Damisol BB II Gyümölcs (**) névre hallgató, (borostyánkősav tartalmú) lombtrágya, melyet az ismertetője szerint „elsősorban gyümölcsösben használnak kisebb mértékű fagykár megelőzésére, illetve a fagykár mérséklésére”. A tájékoztató szerint már a virágrügyek levelein és a fiatal hajtások felszínén is felszívódik, de a virágzásban is bevethető.

A virágok megvédésére még szóba jöhetnek egyéb pl. algát (Algafix*), amionsavakat (Nutrigreen AD**), huminsavat (BiStep*), tápanyagokat (káliumot, kalciumot, bórt és cinket – ez utóbbi kettőre javasolható pl. a Vulcan Cink + Bór oldat**,), valamint flavonoidokat tartalmazó (Flavo Plant*) készítmények. Mindet természetesen nem érdemes használnunk, de javasolható az aminosavas készítmények kombinációja a tápanyagokat tartalmazókkal. Akármelyiket is választjuk, fontos, hogy alacsony lémennyiséggel és jó porlasztással, nagy levegővel, apró cseppekben juttassuk ki a permetezésnél. A kis növényi felvevő felület miatt tapadásfokozót is érdemes lehet használni (ilyen pl. a Wetcit*, vagy Prev B2**). 

A kollégák szerint -2-3 0C éjszakai lehűlést tudnak kivédeni a felsoroltakkal (ez is nagy szó, mert a bibékre már ez is végzetes lehet). A fagyot megelőzően és utána is permetezni kell velük.

Néha a beáramló északi hideg levegő is kárt okozhat. A szállított fagy ellen gyakorlatilag nem lehet védekezni. Hiába végzik a légkeverést, mert a felső légréteg is 0 0C alatti, a füstöt, meleget pedig elfújja a fagyos szél. 

► Az almalevél-pirosító levéltetű és „testvére” a fotón is látható levélpirosító ribiszke-levéltetű is megérkezett, vasárnap fényképeztem a fodros leveleket. Júniusban elköltözik a ribizliről, majd ősszel települ vissza. Ha csak néhány levél lesz hólyagos, akkor nem érdemes permetezni. Egyébként a csalán vizes kivonatával védekezhetünk ellenük (receptúrát lásd a Nébih egyszerű anyagok oldalán).

Nyár végén a szüret után kell, de még most sem késő kiválogatni a málnabokrok beteg vesszőit. A málna-gubacsszúnyog még a gubacsokban tartózkodik lárva vagy báb alakban. Innen rajzik ki és kezdi el kártételét április-május hónapokban, ezért a gubacsok lemetszésével a kártételük még megelőzhető. Az alsó vesszőn pedig az egyik kéregrepedést okozó gombafaj tünetét fotóztam vasárnap. Tavaszi rezes lemosással, majd nyáron biológiai gombaölőt tartalmazó Polyversummal* védekezhetünk. De erről majd később.

Budapest, 2020. március 30.                              

Üdvözlettel, jó egészséget:                     

Zsigó György és az ÖMKi munkatársai


Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el

 

Jelmagyarázat:

*Ökológiai gazdálkodásban felhasználható termésnövelő anyag

** Biokontroll Hungária Kft által elismert EK műtrágya

*** Hungária Öko Garancia Kft által elismert EK műtrágya

 

ÖMKi - Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

404 - Not found

Page not found!

Please check the link or return to the main page.

Return to home page

  
Website developed by

Biztos vagy benne?


Cancel Yes