Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

2019. May 23. Hír

ÖKO EXPO Hajdúnánáson

A Hajdúnánás külterületén létesített Kendereskertben, egy hagyományőrző gazdálkodási komplexumban megrendezett ÖKO EXPÓN vett részt az ÖMKi 2019. május 17-18-án.

A rendezvényen a gyomszabályozásra fókuszáló helyszíni és terepi gépbemutatót is tartottak. A szakmai kiállítók között több cég ökogazdálkodásban engedélyezett talajjavító és növénykondicionáló készítményeket ismertetett, de bemutatkoztak kutatóintézetek, kis és nagyobb volumenű biogazdaságok is. A résztvevők „vásározhattak” és kóstolgathattak is a környező kézműves biotermelők standjainál.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az ÖKO EXPO keretében rendezte meg kétnapos Ökológiai Konferenciáját. A konferenciát Szólláth Tibor, a NAK megyei elnöke nyitotta meg.

Az első nap délelőttjén a gazdálkodáshoz kötődő adminisztrációval, a korszerű szerves és baktériumtrágyákkal, talajjavító ásványi anyagokkal, innovatív talajművelési rendszerekkel kapcsolatos előadásokat hallhattak a résztvevők.

Az Agroskill Kft. és a Sato-Gép Kft. szántóföldi gépbemutatója után a mezőgazdasági és élelmiszeripari melléktermékek újrahasznosításának jogharmonizációjáról, minőségi és jelölési követelményiről hallhattak a résztvevők, majd a gyomszabályozásról, a hatékony növényi immunreakció kiváltásának eszközeiről tartottak előadást.

Előadások

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet két előadással is képviseltette magát a konferencián. Borbélyné Dr. Hunyadi Éva a fehérjenövények szántóföldi diverzifikációban betöltött helyéről, és a hazai takarmányozásban valamint élelmiszeripari feldolgozásban játszott jelentős szerepéről tartott előadást. A maghüvelyesek vonatkozásában kiemelt szerep jutott a szójának, ami iránt fokozott a piaci igény, de mind volumenben, mind minőségben van fejleszteni való a stabil piacok elérése érdekében. Kollégánk bemutatta azokat a technológiákat is, amelyek még nem szokványosak a hazai ökológiai szójatermesztés vonatkozásában, pl. az olyan intenzív technológiát, amellyel 4 t/ha-os termésátlag is elérhető, valamint a másodvetést, ami őszi árpa után mind hozamban, mind minőségben elérte a gazdaságos szintet.

Földi Mihály az ÖMKi őszi búza fajtatesztjeinek eredményeit foglalta össze, ahol a hozam és a minőség mellett a betegségekkel szembeni ellenálló képesség is nagy hangsúlyt kap. Ezek az eredmények hiánypótlóak, mert jelenleg kifejezetten ökológiai területeken megvalósuló fajtatesztek országos kiterjedtséggel csak az ÖMKi on-farm hálózatában folynak. Kollégánk előadásában kiemelte, hogy az értékmérő tulajdonságok vonatkozásában nemcsak az évjáratok között van különbség, hanem a termőhelyek között is, így érdemes több évben ugyanazon a termőhelyen vizsgálni a fajtákat, hogy megállapítható legyen az adott termőhelyhez leginkább alkalmazkodó fajta szortiment.

Az ezt követő előadások olyan érdekes témákkal is foglalkoztak, mint például a sűrített levegős talajlazítás, az élőalgás növénykondicionálás, az ökológiai gazdálkodás tapasztalatai a Debreceni Egyetem tangazdaságában, az ökológiai gazdálkodás eszközei a talajlakó károsítók ellen, BioFoszfát az öko tápanyag utánpótlásban, a talaj védelme és javítása, a 43 paraméteres talajanalízis, a vízvisszatartás és a csapadékvíz hasznosításának lehetőségei, a szerves trágyakezelés gyakorlata.

A hagyományteremtő jelleggel megrendezett konferencia tartalmas és sokféle témát felölelő programja hiánypótló információáradatot nyújtott a résztvevő gazdálkodóknak, kutatóknak, szaktanácsadóknak. Az ÖMKi a következő években is aktív részese szeretne lenni a konferencia sikerének, és a szíves vendéglátás, a nagyszerű szervezés okán is ajánlja az öko ágazatban tevékenykedők és a fenntartható gazdálkodás iránt érdeklődők figyelmébe az eseményt.

ÖMKi - ÖKO EXPO Hajdúnánáson

Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

404 - Not found

Page not found!

Please check the link or return to the main page.

Return to home page

  
Website developed by

Biztos vagy benne?


Cancel Yes