Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

2020. April 6. Hír

Online tudástár a jövő gazdálkodóinak

Számos magyarázat látott már napvilágot a világjárvány kitörésének eredőiről. Közös bennük, hogy az okozati összefüggésekből többnyire nem mellőzik a természeti erőforrásokat pusztító emberi tevékenységet.

A globális termelési- és elosztási rendszereink kétség kívül fenntarthatatlanok, és ennek egyre súlyosabbak a következményei. A válság azonban nem lehet csupán kényszerűen viselt következmény: lehetőség is a változásra. Hisszük, hogy a globális termelési rendszerek alternatívájaként a helyben megtermelt, egészséges, jó minőségű élelmiszer szerepe most felértékelődik. A folyamat támogatása érdekében bárki számára elérhető online tudásbázist hoztunk létre a jövő gazdálkodóinak, amelyet folyamatosan bővítünk.

2011 óta dolgozunk gazdákkal együttműködve azon, hogy itthon is rendelkezésre álljanak olyan fenntartható, agroökológiai gyakorlatok, amelyek az eredményes ökológiai gazdálkodáshoz – a természeti környezetre nem olcsón kiaknázható erőforrásként tekintő  – mezőgazdasághoz szükségesek. A kialakult elhúzódó válságra való tekintettel olyan online tudásbázist gyűjtöttünk össze, amely a járványügyi helyzet által indokolt, kényszerű önkorlátozás ideje alatt is az ökológiai gazdálkodás iránt érdeklődők segítségére lehet ismereteik bővítéséhez. 

YouTube-csatornánkon több, gyakorlati tudást kínáló videó található, többek között az ökológiai gazdálkodásban eredményesen alkalmazott – szántóföldi, gépészeti, szőlészeti és kertészeti – technológiákról, és egyes kiemelt kutatási témákról. Szőlészeti területen az ÖMKi által kifejlesztett talajtakarási technológiáról és az Élő Sorköz magkeverékről a gyakorlati alkalmazást illetően is részletesen tájékozódhatnak az érdeklődők. 


Honlapunkon minden szakmai kiadvány ingyenesen letölthető, olyan témákban, mint a paradicsom ökológiai termesztése, a bio burgonya termesztése, vagy az almatermésűek és csonthéjasok ökológiai növényvédelme.

Talajvédelmi témában a Best4Soil európai uniós projekt adatbázisa nyújthat támpontot – a tudásanyag megosztásában, széles körű megismertetésében mi is részt veszünk. Honlapunkon magyar nyelven is elérhetőek a komposztálással, a bioszolarizációval és a zöldtrágya-használattal kapcsolatos szakmai videók, tájékoztatók.

A növényvédelemben alkalmazott kémiai szerek visszaszorításával fokozatosan nő az igény az alternatív, vegyszermentes megoldások iránt. Az ÖMKi kezdeményezője és tagja a Nébih ökológiai gazdálkodásban alkalmazható szereket elbíráló Öko Munkabizottságának, és a kémiai növényvédőszer-mentes mezőgazdaság ügyéért dolgozó európai kutatóközösségnek is. Az idei szezontól Zsigó Györggyel, az Év Agrárembere (2015) győztesével együttműködésben adunk gyakorlati ökológiai növényvédelmi tanácsokat a hatékony, vegyszermentes otthoni kertészkedéshez is.

Általános rálátás szerezhető az ökológiai ágazatra a Szaktárs adatbázisban április 23-ig nyilvánosan elérhető szakkönyvekből, további inspirációnak pedig online elérhető a Károly walesi herceg biogazdaságáról forgatott kisfilm, a The Farmer and His Prince. Az alábbi cikklista egyes tartalmaiból pedig magyar és angol nyelven szerezhetnek értékes információt a jövő agráriuma iránt érdeklődők:

Fenntartható biogazdálkodás vagy 9 milliárd fős emberiség?

Agrobiodiverzitás – Agro, bio, mi? – avagy miért fontos a mezőgazdaság sokfélesége

Nem permeteznek, és azt is éjjel: bio-tévhitek, amelyektől nézel egy nagyot

Közösségi gazdaságok a világ minden tájáról - 7 jó példa

We don't have enough organic farms. Why not?

Organic farming drives sustainability in global agriculture

Magház - nopara kert cikksorozat

ÖMKi - Online tudástár a jövő gazdálkodóinak

Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

404 - Not found

Page not found!

Please check the link or return to the main page.

Return to home page

  
Website developed by

Biztos vagy benne?


Cancel Yes