Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

On-Farm
kutatási hálózat

Kutatások hazai gazdák részvételével!

Az ÖMKi On-farm kutatási hálózata a hazai ökológiai gazdaságokban megvalósított innovatív kísérletek rendszere. Kialakítását 2012-ben kezdtük meg, és résztvevőinek számát azóta is folyamatosan bővítjük. Ez az első olyan kutatási hálózat hazánkban, amely a gazdák aktív részvételén alapul: az életszerű helyzetekben kivitelezett, egyszerű kísérletek témáit is a gazdákkal közösen alakítjuk ki.

 • 1Együttműködés
 • 2Kiértékelés
 • 3Ismeretmegosztás
 • 4Szakmai tapasztalatcsere

Együttműködés

 • A gazdákkal közösen kialakított célok
 • Gyakorlatközpontú kutatás
 • Egyszerű, életszerű kísérletek

Az on-farm kutatás már a kutatási területek és célok meghatározásakor figyelembe veszi a gazdák szempontjait.

Kiértékelés

 • Adatgyűjtés a gazdákkal
 • Eredmények megosztása

Helyspecifikus kísérleteinkről összefoglaló dokumentáció készül, amely alapján a hálózat valamennyi résztvevője levonhatja a számára fontos tanulságokat.

Ismeretmegosztás

 • Kapcsolatteremtés a termékpálya szereplői között
 • A résztvevők számára hozzáférhető eredmények
 • Rendszeres találkozók, kapcsolatépítés, műhelyek

A kutatási helyszínt szolgáltató résztvevő a gazdaságára szabott eredményekkel, megoldási javaslatokkal gazdagodhat, a kutatási eredmények azonban absztrakt következtetések levonására, megosztására, szervezett kiértékelésére is alkalmasak.

Szakmai tapasztalatcsere

 • Tudásbázis fejlesztése
 • Gazdák kompetenciáinak erősítése

A kutatási hálózat gyakorlati eredményei közvetlenül hozzájárulnak a hazai ökológiai ágazat fejlődéséhez.

Projektünk egyedülálló. Az On-farm kutatásnak jelentős szerepe van a gazdálkodók tájékoztatásában, az innovatív, jó gyakorlatok kifejlesztésében és elterjesztésében. Munkánk egyik kiemelkedő elismerése, hogy 2017-ben az On-farm hálózat elnyerte a 78. OMÉK Agrárfejlesztési Díjat, 2018-ben az E.on Energy Globe díjjal tüntették ki, 2019-ben a KSZGYSZ Környezet Védelméért oklevelével is elismerték. Ezen felül az Agrárminisztérium és az MNVH által megítélt jelentős összegű uniós keretből 2023-ig tovább bővülhet.

Hazánkban az üzemi kísérletek megvalósítása nagy múltra tekint vissza, részvételi alapokon nyugvó, ökológiai gazdálkodásban megvalósított kutatási hálózatra azonban az ÖMKi on-farm kutatása előtt nem volt példa itthon.

Nyugat-Európában és Észak-Amerikában ugyanakkor régóta jelentős szerepük van az on-farm típusú rendszereknek a gazdálkodók tájékoztatásában, az innovatív, jó gyakorlatok kifejlesztésében és elterjesztésében. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma fenntartható mezőgazdasági kutatásért és oktatásért felelős programjában (SARE) már az 1970-es évek óta folynak on-farm hálózati kísérletek. Európában szintén régóta elterjedt ez a kutatási módszer, és alapvető eszközévé vált olyan ökológiai kutatási intézeteknek, mint a holland Louis Bolk Intézet, az angol Organic Research Centre vagy a norvég NORSOK Intézet. Partnerintézetünk, a svájci FiBL (Forschungsinstitut für biologischen Landbau) 1973-as alapítása óta számos on-farm kísérlettel és praktikus kiadvánnyal erősítette a kutatás és a gyakorlat kapcsolatát.

A módszer olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy azóta Németországban és Ausztriában is átvették.

 

Milyen témákban folynak kutatások?

Paradicsom tájfajták összehasonlítása

Burgonya termesztési kísérletek

Szőlészet

Kenyérbúza fajták vizsgálata

Pelyvás gabona kísérletek

Szója fajta-, talaj-, és magkezelési tesztek

Távérzékelés

ÖMKi On-Farm kutatási hálózat

Miért érdemes csatlakozni?

Az on-farm kísérletek megtervezése, megvalósítása, kiértékelése és
az eredmények megvitatása szoros kapcsolatot teremt a gazdálkodók, feldolgozók, kutatók, nemesítők, kereskedők és értékesítők, vagyis a teljes termékpálya szereplői között.

 • Az évközi találkozók, terepi rendezvények, kóstolók és műhelymunkák lehetőség adnak a közösség-alkotásra.
 • Az ágazati szereplők közötti párbeszéddel a szakmai információk közvetlenül hozzáférhetővé válnak a résztvevők számára.
 • A megosztott tapasztalatok és a hozzáértés sokszorozódik.
 • A kifejlesztett és vizsgált megoldások közvetlenül hozzájárulnak a hazai ökológiai ágazat fejlődéséhez.

Required *

Vélemények

Eljutott az emberiség az idő és tér egy olyan pontjára, ahonnan az eddigi eszközökkel nem lehet tovább jutni. Elpusztította az Anyaföld nagyrészét, ami táplálja az emberi testet és elpusztította az Igazság becsületét, mely táplálja a lelket. Az előttünk álló kihívás egyértelmű. Minden erőnket az Anyaföld védelmének kell szenteljük, hogy tiszta szívvel álhassunk gyermekeink elé és őszintén nézhessünk ártatlan szemeikbe. Azokat a megoldásokat és embereket kell támogatni, akik fenntarthatóan gazdálkodnak a meglévő javakkal, a természettel összhangban. Ezért a hangsúlyt az ökológiai gazdálkodási rendszerek felé kell áthelyezni. Az az ország/nép, aki ezt meglépi, csak annak van biztos jövője! 


Vajda József

A Pékműhely tulajdonosa

Örülök, hogy közösen rész tudunk venni az ÖMKi-vel külföldi projektekben. Nagyon inspiráló, hogy gyakorlati tanácsokkal látnak el fiatal kutatók, akiknek valódi elkötelezettségük és motivációik vannak az ökológiai gazdálkodásban, a biodiverzitás megőrzéséért.

Mindemellett mindig gyors és naprakész választ kapok minden egyes szakmai témában, és tudom, hogy a közös munka az ÖMKi-vel sok projektben más biotermelőkkel is könnyen összehoz, akikkel a kapcsolat és a folyamatos szakmai tapasztalatcsere szintén a jobb eredményhez vezet.


Nobilis Ágoston

A Csoroszlya Farm tulajdonosa

Az ÖMKi véleményem szerint az egyetlen hazai szervezet, amely pragmatikus fókusszal ismeretátadást igyekszik megvalósítani a hazai ökológiai gazdálkodók irányába. Lelkes ökogazdálkodóként előszeretettel veszek részt olyan, az ÖMKi által szervezett műhelymunkákon, szakmai összejöveteleken, amelyek azon túlmenően, hogy új, hasznos információkkal szolgálnak, egyúttal lehetőséget teremtenek a más gazdálkodókkal történő kölcsönös tapasztalatcserére, szakmai hálózatépítésre.


Dezsény Zoltán

kertész, (társ)alapító, MagosVölgy Ökológiai Gazdaság

Az ökológiai gazdálkodás elkötelezett híve vagyok közel 30 éve. Bio termékeket fogyasztok és termelek a kiskertemben. Ezt a gondolkodást szülőhelyemről Nagybajomból hoztam, hiszen a családunkkal így éltünk. Azóta szomorúan látom, hogyan csökkennek vidéken a konyhakertek, hogyan fogy a vidék, a tudás. Ezért örülök és támogatok minden lépést, eredményt, ami az egészséges, tiszta táplálkozást, az ökológiai egyensúly megtartását, a régi tájfajta növényeink újra felfedezését célozza meg. Az ÖMKI kiváló e tekintetben. A munka amit végeznek, azt gondolom ma már életbevágóan fontos, hogy az unokáinknak is maradjon még valami élettér ebből az agyonszennyezett földünkből.


Ivancsics Ilona

színésznő, művészeti vezető

ÖMKi - Kutatások hazai gazdák részvételével!

Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

404 - Not found

Page not found!

Please check the link or return to the main page.

Return to home page

  
Website developed by

Biztos vagy benne?


Cancel Yes