Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

Paradicsom tájfajták összehasonlítása

A kutatás legfőbb célja

  • A tájfajták a professzionális növénynemesítés előtti időkből származnak. Az adott tájban élő, azt alakító gazdálkodó elődeink hosszú időn át tartó szelektáló, válogató tevékenységéből alakultak ki. Úgy is mondhatjuk, hogy a tájfajták agrárörökségünk részei.

Eredményeink

  • On-farm kutatásunk során 2016-ig összesen 35 paradicsom tájfajtát vizsgáltunk meg, 28 együttműködő gazdaságban.Legfontosabb célunk a paradicsom tájfajták agrotechnikai, növényvédelmi és beltartalmi paramétereinek felvételezése volt.
  • Három termesztési szezonban (2015-2017) 10 kiválasztott paradicsom tájfajtát kisparcellás kísérletben is vizsgáltunk az on-farm hálózat két ökológiai gazdaságában (Tahitótfalu, Szigetmonostor).
  • Félüzemi feldolgozási kísérleteket végeztünk, a nyers és a feldolgozott termékekről is összegyűjtöttük a termelői és fogyasztói visszajelzéseket.
  • Lehatároltuk az ökológiai termesztés számára legmegfelelőbb tájfajta tételeket, és lefektettük a tájfajta paradicsomok termesztés-technológiai alapjait.
  • A kutatásokkal sikeres együttműködést alakítottunk ki a Szent István Egyetem Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszékével (Dr. Divéky-Ertsey Anna) és Növényvédelmi Intézetével (Dr. Tóth Ferenc), és természetesen a termékpálya érintett szereplőivel.
  • A kísérletek két doktori munkának és számos diplomamunkának szolgáltak témául.
  • A Lidl áruházlánccal együttműködésben, 2019 májusában a kutatott tájfajta paradicsom közül a Máriapócsi, Gyöngyösi, és Mátrafüredi palántái a boltok polcain is elérhetővé váltak.
  • 2020-ban várhatóan a Tolnai és Ceglédi tájfajtával bővül a kínálat. 

A tájfajták jelentősége

Agrár-örökségünk életben tartása

A paradicsom tájfajták újra termesztésbe vonásával hozzájárulunk agrár-örökségünk életben tartásához és a mezőgazdasági biodiverzitás fokozásához.

Változatos genetikai háttér

Változatos genetikai hátterük miatt a tájfajta paradicsomok kiváló kiinduló anyagot jelentenek a nemesítés számára, de a mindennapi termesztésben is lehetővé teszik a területhez alkalmazkodó, egyedi populációk létrehozását.

Egyedi ízvilág és minőség

Kutatásaink eredményeként a fogyasztók és a felhasználók is megismerhetik az egyedi ízvilággal és kiemelkedő minőséggel rendelkező tájfajtákat - megindulhat a termékpálya fejlesztés.

Contact person

Papp Orsolya

kertészeti kutatási szakreferens

Okleveles kertészmérnök

orsolya.papp@biokutatas.hu
+36 20 321 7014


Related international project

Related content and more articles in this category

2019. May 27.

Hír
HAZAI, BIO, TÁJFAJTA ÉS ORSZÁGOSAN ELÉRHETŐ

Révbe ért az ÖMKi tájfajta paradicsom kutatása

Details
2019. April 23.

Hír
Ez maga a paradicsom! – ÖMKi-adomány az ország legnagyobb közösségi kertjének

A KÉK-kel közös akció célja felhívni a figyelmet a változatos, sokszínű, fenntartható mezőgazdaság és a közösségi élményen alapuló helyi termelés fontosságára, amelyek iránt az ÖMKi és a KÉK is elkötelezett.

Details
2019. September 2.

Hír
A tájfajta paradicsomoknak ott a helyük a tányérokon!

Details
  
Website developed by

Biztos vagy benne?


Cancel Yes