Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

Pelyvás gabonafajok
és (táj)fajtáik
vizsgálata

Mik azok a pelyvás gabonafajok?

A tönköly (Triticum spelta L.), tönke (Triticum turgidum subsp. dicoccum Schrank) és alakor (Triticum monococcum L. subsp. monococcum) búzákat a pelyvás gabona, "kisgabona" vagy "ősgabona" kategóriába soroljuk, többnyire alacsony termesztési területük, illetve évezredekre visszanyúló kultúrtörténeti jelentőségük okán. Az elmúlt évszázadban termelésük jelentősen visszaszorult, legfőképp azért, mert nem illeszkednek az intenzív gabonatermesztési elvárásokhoz.

Jellemzőjük, hogy általában rosszabb minőségű talajokon, vagy extenzív feltételek mellett is termeszthetők, és a modern kenyérbúzához képest más beltartalmi mutatókkal bírnak, sokszor más fehérje-struktúrákat is tartalmaznak. Kenyérsütésre például nem minden ősgabona alkalmas, ugyanakkor némelyik kiváló száraztészta (tönke) vagy keksz alapanyagnak (alakor). Számos bioaktív vegyület, vitamin és nyomelem található meg bennük nagyobb mennyiségben. Terméshozamuk többnyire mérsékeltebb az intenzívebb feltételek között termesztett kenyérbúzákhoz képest.

A kisgabonák az ökogazdálkodók számára fontos piaci lehetőséget jelentenek, a környezet- és egészségtudatos vásárlók, vagy éppen a gasztronómia szerelmesei számára pedig értékes alternatívát az élelmiszer-fogyasztásban.

Ősgabonákkal az élelmiszerlánc sokféleségéért

 • Az ősgabonák extenzív területeken, kevesebb ráfordítással és kisebb kockázattal termeszthetők, ezért jól beilleszthetők az ökológiai gazdálkodásba, fokozva annak jövedelmezőségét.
 • Az ősi búzafajok újra termesztésbe vonásával hozzájárulunk az agro-biodiverzitás fokozásához, a szántóföldi kultúrák változatosabbá tételéhez.
 • Széles genetikai hátterük miatt az ősgabonák tágítják az ökológiai gabona-nemesítés lehetőségeit, de lehetővé teszik a mindennapi termesztésben is a helyhez alkalmazkodó populációk kialakítását.
 • Jobb alkalmazkodó képességük (pl. szárazságtűrésük) miatt az ősgabonák kedvezőbben reagálnak a szélsőséges környezeti viszonyokra, így a klímaváltozás hatásaival szemben is ellenállóbbak.
 • Az ősgabonákból előállított élelmiszerek termékpálya-fejlesztésével egy egészségesebb és változatosabb fogyasztói kultúra kialakítását célozzuk meg.

Vizsgálataink

 • A növények különböző fenofázisaiban végzett szemrevételezések során felvételezzük a gyomelnyomó képességet és az általános habitust.
 • Vizsgáljuk a tájfajta tételek betegségekkel szembeni ellenállóképességét és abiotikus stresszekkel szembeni rezisztenciáját, termésstabilitását.
 • Mérjük a terméshozamot.
 • Laboratóriumi körülmények között értékeljük a termés beltartalmi paramétereit: fehérje és sikér mennyiségét és minőségi jellemzőit, illetve vizsgáljuk a búza standard mérési módszerek alkalmasságát.
 • A betakarított termésben felmérjük a mikotoxin-termelésért felelős gombák képleteit.
 • Vizsgáljuk a feldolgozási lehetőségeket és a termékfejlesztési potenciált.

Eredményeink

 • A hazai pelyvás gabonafajok regisztrált fajtáinak tesztelését kiegészítettük a kevésbé ismert tájfajták vizsgálatával és felszaporításával.
 • A pelyvás gabonákból készült termékeket (kenyereket,  sütőipari termékek) fogyasztókkal és pékekkel is értékeljük kóstoltatások alkalmával.
 • Két nemzetközi kutatási projektet nyertünk el (Healthy Minor Cereals, DIVERSIFOOD), melyek lehetővé tették, hogy a pelyvás gabonákat a Debreceni Egyetem ATK Nyíregyházi Kutatóintézetével együttműködésben, kisparcellás kísérletekben is vizsgáltuk, felszaporítottuk, és 2017/2018-tól üzemi szinten is teszteljük. 
 • Ökológiai gabonatermesztés” címen megjelent átfogó szakmai kiadványunkba a pelyvás gabona-fajtatesztek és a résztvevők korábbi  tapasztalatait is igyekeztünk beépíteni.

Contact person

Bencze Szilvia

senior kutató

Okleveles biológus, angol szakfordító, Ph.D

szilvia.bencze@biokutatas.hu
+36 20 381 7785


Related international project

Related content and more articles in this category

2019. February 18.

Hír
MINŐSÉGI KENYERET MINDENKINEK!

A biológiai változatosságot hordozó ősgabonákból, így például a tönke és alakor tájfajtákból készült kenyér összehasonlíthatatlan az oly gyakran kapható ipari kenyérrel. Milyen nehézségek akadályozzák, illetve milyen megoldások mozdítják elő a minőségi, egészséges kenyér népszerűségét? Ezt vitattuk meg gazdálkodók, molnárok, kézműves pékek és a termékpályához kötődő civil és kutató szervezetek képviselőivel a február 10-én tartott első műhelymunkánkon.

Details
2019. July 5.

Hír
“Az ősgabonákban van a jövő!”

Több mint hetvenen fogadták el meghívásunkat, köztük a magyarországi kovászos kenyér iparágának megteremtője, Vajda József pék is.

Details
2020. March 18.

Hír
Alakor és tönke a reflektorfényben

Nemrég adtunk hírt arról, hogy megjelent egy tudományos közleményünk a Sustainability című rangos folyóiratban, amiben a tönke és alakor tájfajtákkal ökotermesztésben végzett kutatásaink három évét (2015-2018) összegezzük. 

Details
ÖMKi - Pelyvás gabonafajok<br>és (táj)fajtáik<br>vizsgálata

Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

404 - Not found

Page not found!

Please check the link or return to the main page.

Return to home page

  
Website developed by

Biztos vagy benne?


Cancel Yes