Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

ProOrg

Támogatás: ERA-net CORE Organic Cofund, Európai Unió

Koordinátor: CREA - Agrárkutatási és Agrárgazdasági Elemzés Tanácsa (Consiglio per la ricerca in agricoltura e l'analisi dell'economia agrarian), Olaszország

Időtartam: 2018. május – 2021. május

www.proorgproject.com

A legjobb feldolgozási módszerek kiválasztása

Az ökológiai élelmiszerek piaca rohamos mértékben növekszik, és az ökológiai élelmiszeriparnak fejlődésre és innovációkra van szüksége, hogy lépést tudjon tartani vele. Az Európai Bizottság jogilag szabályozza az élelmiszer-adalékanyagok, valamint a feldolgozást segítő anyagok használatát. Ennek ellenére az ökológiai élelmiszerek feldolgozását illetően hiányoznak a szabványok csakúgy, mint a ökológiai elveket szem előtt tartó technológiák kiválasztását segítő leírások.

A ProOrg projekt stratégiákat és eszközöket (Gyakorlati Kódexet) fejleszt ki az ökológiai termékfeldolgozók számára, melyútmutatást ad a legjobb gondos, minimális és kíméletes feldolgozási módszerek megvalósítása érdekében.

A ProOrg lehetőséget biztosít az ökológiai élelmiszer-feldolgozás továbbfejlesztésére, és támogatja az új termelési módszerek kifejlesztését. Mindez hozzájárul az ökológiai élelmiszeripar versenyképességének növeléséhez, miközben kiváló minőségű élelmiszereket biztosít a fogyasztók számára csökkentve az adalékanyagok és a feldolgozást segítő anyagok felhasználását, valamint a környezetterhelést.

A ProOrg célja,

  • Egy gyakorlatias és rugalmas gyakorlati kódex kidolgozása az ökológiai élelmiszer-feldolgozók, illetve tanúsító szervezetek számára.

  • Részvételi megközelítés alkalmazása a különböző tudományterületek érintettjeinek a bevonásával.

  • Egy többdimenziós értékelési keretrendszer kidolgozása az ökológiai élelmiszer-feldolgozásához.

  • A gyakorlati kódex tesztelése a gyakorlatban valós élethelyzetekben és környezetben.

  • Minőségi és mennyiségi fogyasztói felmérések segítségével a különböző preferenciák, valamint az ökológiai élelmiszerek elfogadottságának értékelése.

Értékelési kritériumok és értékelési keretterv meghatározása az érintett felekkel történő konzultációkon és szakmai anyagok feldolgozásán keresztül.

Konzorciumi partnerek: 
A CORE Organic Cofund 26 partner együttműködésével jött létre 19 országban/régióban ökológiai élelmiszerekkel, illetve gazdálkodással kapcsolatos nemzetközi kutatási projektek létrehozása céljából. A CORE Organic eddig 12 kutatási projektet indított el. További információ a CORE Organic Cofund honlapján olvasható: http://projects.au.dk/coreorganiccofund/

Jelen nemzetközi projekt az ERA-net CORE Organic Cofund finanszírozási mechanizmuson keresztül valósul meg a résztvevő országok, valamint az Európai Unió társfinanszírozásával.

Related content and more articles in this category

2019. August 8.

Nemzetközi projektek
Solarvibes

A Solarvibes az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programja által támogatott projekt.

Details
2019. July 4.

Oldal
Küldetésünk

Details
2019. June 25.

Oldal
Kutatások hazai gazdák részvételével!

Az ÖMKi On-farm kutatási hálózata a hazai ökológiai gazdaságokban megvalósított innovatív kísérletek rendszere. Kialakítását 2012-ben kezdtük meg, és résztvevőinek számát azóta is folyamatosan bővítjük. Ez az első olyan kutatási hálózat hazánkban, amely a gazdák aktív részvételén alapul: az életszerű helyzetekben kivitelezett, egyszerű kísérletek témáit is a gazdákkal közösen alakítjuk ki.

Details
ÖMKi - ProOrg

Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

404 - Not found

Page not found!

Please check the link or return to the main page.

Return to home page

  
Website developed by

Biztos vagy benne?


Cancel Yes