Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

RELACS – Az ökológiai gazdálkodásban felhasznált inputok javítása

Az ökológiai gazdálkodásban felhasznált vitatott inputok kiváltásáról szóló RELACS projekt résztvevői a Belgiumban található Leuven városában gyűltek össze 2018. május 28-án. A projektindító megbeszélésen Dr. Lucius Tamm – a projekt koordinátora – kiemelte, hogy a RELACS egyedülálló lehetőséget biztosít a gazdaszervezetek, a szaktanácsadók, valamint a kutatók számára ahhoz, hogy összedolgozva még magasabb szintre emeljék az ökológiai gazdálkodásban alkalmazott környezetvédelmi szabványokat.

Az ökológiai gazdálkodók ragaszkodnak a szigorú szabályokhoz a minőségi élelmiszerek előállítása során, miközben védik a környezetet. Azonban az ökológiai gazdálkodásnak is folyamatosan fejlődnie kell ahhoz, hogy lépést tarthasson a nemes célkitűzéseivel. A RELACS projekt támogatja a költséghatékony és egyben környezetbarát eszközök, illetve technológiák kifejlesztését és bevezetését, annak érdekében, hogy:

  • csökkenjen a réz és az ásványi olajok felhasználása a növényvédelem során,
  • meghatározzuk a növények tápanyag-ellátásának fenntartható forrásait, valamint
  • a haszonállatok egészségét és jólétét támogató új megoldásokat dolgozzunk ki.

A fenntartható mezőgazdaság rendszerszemléletű megközelítésével az ökológiai gazdálkodás célja az ökológiai folyamatok hatékony irányítása, és a gazdaságon kívüli inputoktól való függőség csökkentése. A RELACS projekt résztvevői olyan megoldásokat keresnek, melyek segítségével tovább csökkenthető az input anyagok felhasználása Európa, különösen a Földközi-tenger déli partján fekvő országok öko gazdálkodásában, miközben nem sérül a termelés hatékonysága. A projektpartnerek tudományos támogatásával fair és teljesíthető EU-s szabályok dolgozhatóak ki az ökológiai gazdálkodásban jelenleg alkalmazott gyakorlatok további javítására.

Az ÖMKi a projekt során összefogja az ökológiai gazdálkodásban ma alkalmazott vitatott inputok európai áttekintését, valamint ökológiai szőlő- és paradicsom-termesztésben állít be on-farm kísérleteket a réz hatóanyagú szerek kiváltása érdekében.

A projekt során kifejlesztett eszközök és technikák gazdákhoz való hatékony eljuttatása és gyakorlati bevezetése gazdálkodói szaktanácsadói hálózatok segítségével valósul meg a résztvevő 11 európai országban, a RELACS 28 partnerszervezete segítségével. A RELACS projekt koordinátora a svájci Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (FiBL).

ÖMKi - RELACS – Az ökológiai gazdálkodásban felhasznált inputok javítása

Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

404 - Not found

Page not found!

Please check the link or return to the main page.

Return to home page

  
Website developed by

Biztos vagy benne?


Cancel Yes