Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

SolACE

Támogatás: Horizont 2020 Kutatási Keretprogram, Európai Unió

Koordináló szerv: Francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet, Institut National de la Recherche Agronomique, INRA, Franciaország

Időtartam: 2017. május - 2022. április

Konzorciumi partnerek: A SolACE projekt 14 európai országból összesen 25 partnert fog össze 

www.solace-eu.net

Új megközelítés a víz- és tápanyaghiány okozta növénytermesztési nehézségek leküzdéséért

Az európai agrárium célja, hogy megtartsa, illetve tovább növelje mezőgazdasági termelékenységét. Ugyanakkor a rendelkezésre álló tápanyagok, elsősorban a nitrogén (N) és a foszfor (P) mennyisége véges. A csökkenő, sokszor változékony csapadékviszonyok pedig mindemellett egyre gyakoribbá teszik a vízhiányt a kontinensen. A SolACE projekt ebben a helyzetben olyan új módszereket vizsgál, amelyek együttes víz- és tápanyaghiány okozta stressz esetén is biztosítani tudják a megfelelő termelékenységet.

A SolACE a kutatási módszerek széles skálájával dolgozik: on-farm kutatásokat, kísérleti állomásokon végzett vizsgálatokat, kisparcellás kísérleteket is megvalósít, és fenotípus-elemző platformok eredményeit is hasznosítja.

Mi a projekt célja?

Olyan megoldásokat dolgozzon ki, melyek új növényfajták és innovatív agrotechnikák alkalmazásával Európa-szerte növelik a víz- és tápanyag-felhasználás hatékonyságát.

Ennek elérése érdekében a projekt három fontos európai kultúrnövényre fókuszál: a burgonyára, a kenyérbúzára és a durum búzára.

Feltárja a talaj- (felszín feletti és alatti) tulajdonságok optimális kombinációit, melyek az erőforrás-felhasználás hatékonyságát javítják.

Kiválasztja a legjobban teljesítő burgonya, kenyérbúza és durumbúza genotípusokat - kiemelten kezelve a nitrogén, foszfor és víz hiányából eredő stressz-reakciókat.

Az ÖMKi a projektben az on-farm kutatásokért felelős munkacsoport (WP5) társvezetője, valamint a projekt egésze során a mérési protokollok és módszerek összehangolását biztosítja (WP1). Ezen túlmenően burgonya tesztnövényen kisparcellás és on-farm kísérleteket valósítunk meg, a vízhiánnyal párosuló alacsony N, illetve P ellátás innovatív kezelésére. A Szent István Egyetem soroksári ökológiai tangazdaságával együttműködésben 2017-től stressztűrő burgonya genotípusokat, mikrobiális oltóanyagokat, valamint pillangós növényekkel gazdagított vetésforgót tesztelünk.

A burgonya stressztűrőképességét javító módszereket vizsgáljuk on-farm keretek között is; négy ökológiai gazdaságban a termelőkkel együttműködve tesztelünk olyan egyszerű technológiai megoldásokat, melyek jobb víz- és tápanyaggazdálkodást tesznek lehetővé. Továbbá vizsgálunk egy francia durumbúza heterogén populációt is öko szántóföldeken, mely várhatóan nagyobb alkalmazkodóképességgel reagál a különböző termőhelyi viszonyokra és a változó klímára.

Ez a projekt az Európai Unió Horizont 2020 program támogatásával jött létre kutatás és innovációs tevékenység keretében, GA 633571 szám alatt.

Related content and more articles in this category

2019. August 8.

Kertészeti kutatások
Burgonya termesztési kísérletek

Az ÖMKi bioburgonya programjának célja, hogy a termelőkkel, nemesítőkkel, felsőoktatási intézményekkel, ellenőrző és szakigazgatási szervezetekkel együttműködve feltárja a további térnyerést akadályozó okokat, és kísérleti eredményekkel, rendezvényekkel, kiadványokkal hozzájáruljon a hazai bioburgonya ágazat fejlődéséhez.

Details
2017. December 19.

Hír
Tápanyag-utánpótlás és talaj-mikrobiológia – nem csak öko burgonyában

Teltházas konferenciát tartott az ÖMKi 2017. december 8-án, Gödöllőn. „A minőségi termesztés fenntartása ökológiai gazdálkodásban” című rendezvény fókuszában a talaj-mikrobiológia, a bio burgonya stressz-tűrése és az ökológiai gazdaságok tápanyag-utánpótlása állt. A 60 résztvevő fele termelő volt. Rajtuk kívül oktatók, kutatók, forgalmazók jelentek meg az eseményen, így nagyon aktív és gyakorlatias párbeszéd alakult ki.

Details
2020. January 8.

Hír
Folytatódnak a bioburgonya termesztési kísérleteink

Details
ÖMKi - SolACE

Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

404 - Not found

Page not found!

Please check the link or return to the main page.

Return to home page

  
Website developed by

Biztos vagy benne?


Cancel Yes