Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Szója fajta-, talaj-, és magkezelési vizsgálatok

Az ökológiai szója vetésterülete az elmúlt években meghaladta az 1000 hektárt, de mint maghüvelyes, a vetésforgóban ennél sokkal fajsúlyosabb növény is lehetne. Ugyanakkor tudjuk, hogy a kapásnövények közül a szója termesztése az egyik legkockázatosabb a biogazdálkodásban, részben az aszályos évjáratok terméskorlátozó hatása, részben pedig a fokozott gyomosodás veszélye miatt. Éppen ezért tartottuk fontosnak, hogy kidolgozott fajta- és termesztéstechnológiai ajánlások álljanak a termelők rendelkezésére, ami alapján kisebb kockázattal tudják a szóját a vetésforgóba beilleszteni.

Fenntarthatóan és GMO-mentesen

  • Ökológiai gazdálkodásba illeszkedő termesztés-technológiai fejlesztéseinkkel segítjük a termelőket a gazdaságosabb és környezetkímélőbb szójatermesztésben.
  • Fajtatesztjeinkkel azon dolgozunk, hogy meghatározzuk a hazai ökogazdálkodásban legjobban termeszthető genotípusokat, így kiváltsuk a más kontinensekről importált szóját.
  • Magas fehérje-tartalmának köszönhetően a szója funkcionális élelmiszer - emellett kiemelkedő szerepe van az állati takarmányozásban is. Ökológiai körülmények között termelve, génmódosítástól és szermaradványoktól mentes, kiváló minőségű alapanyag.


Fajtatesztek

Eredményeink

  • 2013 óta mintegy 20 szójafajtát teszteltünk ökológiai gazdálkodásban, és kísérletünket folyamatosan új fajtákkal bővítjük. ezáltal lehetőség nyílik a meglévő agrotechnikai és agro-ökológiai viszonyokhoz legjobban illeszkedő fajták kiválasztására.
  • A 2015. évi eredmények rávilágítottak arra, hogy a fajták reakciója a vízellátásra a korábbi évtizedek fajta-szortimentjéhez képest igen jó, az öntözéses technológiába illesztés magasabb szintre emelné a jelenlegi 2 t/ha körüli országos átlagterméseket.
  • Sikeresen alkalmazunk mag- és talajoltást a gümőképződés és a termésmennyiség fokozására. A magkezeléshez a rhizobium japonicum törzsek mellett más szinergista baktériumfajokkal kombinált készítményeket is használunk, ami összekapcsolható talajkezeléssel is, biztonságosabbá téve a gümőképződést.
  • A szója forgatás nélküli talajművelési rendszerbe történő beillesztését is vizsgáljuk. Tapasztaltunk szerint a vetőágy egyenletességére érzékeny, viszont a mélylazítás kedvező hatású, nemcsak a talaj vízháztartására, hanem az aszat visszaszorítására is.
  • A DiverIMPACTS projekt elnyerésével 2017-től nemzetközi kutatásban is folytatjuk a szója fajtateszteket, együttműködésben a Szent István Egyetem soroksári kísérleti telepével.
  • "Ökológiai szójatermesztés európában" címen megjelent szakmai kiadványunkba a szója termesztés-technológiáján és a fajtatesztek eredményein túl a kereskedelmi gyakorlat fontosabb tudnivalóit is igyekeztünk beépíteni.

 


Kontakt személy

Borbélyné Dr. Hunyadi Éva

vezető kutató

Okleveles agrármérnök, Ph.D

eva.hunyadi@biokutatas.hu
+36 20 374 7472


Kapcsolódó nemzetközi projekt

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2018. december 5.

Hír
Szója Fórum 2018 – Esemény beszámoló

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület december 3-án, Budapesten, a Vajdahunyad Várában tartotta az idei „Szója Fórum” című rendezvényét. A közel 100 fős rendezvényen termelők, nemesítők, kutatók, gépgyártó és input-anyag fejlesztő és forgalmazó cégek, valamint feldolgozók és termény-kereskedők vettek részt. Előadást tartott Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős országos alelnöke, Gyuricza Csaba a NAIK főigazgatója, Nagy István agrárminiszter, Nagy Nikoletta Edit doktorandusz, Fülöp Péter az UBM Feed Kft-től és Tikász Ildikó Edit, az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) munkatársa.

Részletek
2019. április 12.

Hír
Szakmai műhelymunka Martonvásáron az ökológiai szójatermesztés jegyében

Az ÖMKi a szántóföldi diverzifikáció és az ehhez kapcsolódó új termékpályák témájában, a bioszója termesztésre fókuszálva tartott 2019. március 27-én szakmai műhelymunkát az MTA martonvásári Kutatóintézetében.

Részletek
2019. augusztus 8.

Archív
DIVERSIFOOD

A DIVERSIFOOD az EU Horizont 2020 munkaprogramja által támogatott kutatási projekt, amely a mezőgazdaságról egy merőben új gondolkodásmódot alakít ki. Fő célja, hogy a növényi diverzitás beépüljön a mezőgazdaságba és létrejöjjön a kapcsolat a jó minőségű helyi termékek és a lokális élelmiszer-ellátási rendszerek között.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Ökológiai szójatermesztés Európában

A legősibb kultúrnövények közé sorolható szója [Glyci- ne max (L.) Merril] a pillangósvirágúak családjához tartozik. Nagy (40 %) és kedvező aminosav-összetételű fehérjetartalmának köszönhetően jelentősége az utóbbi évtizedekben mind az emberi táplálkozás, mind az állati takarmányozás terén folyamatosan nőtt. 

Részletek

Kiadvány
Szója fajta- és termesztés- technológiai tesztek ökológiai gazdaságokban (2016)

A világ szójatermelése 2016-ra meghaladta a 320 millió tonnát, amelynek csak mintegy 20%-a tekinthető génmódosítás-mentesnek, tanúsítással pedig ennek a mennyiségnek csak alig egyötöde rendelkezik. Ezen belül is egy kisebb részarányt képvisel az ökológiai tanúsítású szója. 

Részletek

Kiadvány
Szója fajta- és termesztés-
technológiai tesztek ökológiai gazdaságokban (2017)

A világ szójatermesztése 2017-ben már meghaladta a 330 millió tonnát, ami az előző évekhez hasonlóan mintegy 10-12 %-os éves növekedést jelent. A szója iránti világpiaci kereslet gyorsabban nő, mint a kukorica, búza vagy a rizs esetében, aminek legfőbb oka a hús (állati fehérje) és ezáltal a szója alapú takarmányok iránti kereslet növekedése a sertés, baromfi, tenyésztett hal és tejelő tehén ágazatokban.

Részletek

Kapcsolódó dokumentumok

On-farm kutatás 2013 - <br>A második év eredményei

On-farm kutatás 2013 -
A második év eredményei

Részletek
Búza on-farm kutatási<br> összefoglaló 2016

Búza on-farm kutatási
összefoglaló 2016

Részletek
 Szója fajta és termesztés <br>technológiai tesztek <br>ökológiai gazdaságokban 2015

Szója fajta és termesztés
technológiai tesztek
ökológiai gazdaságokban 2015

Részletek

Támogatások svá alul

Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet 

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap

Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet  

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (copy)

Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet  

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (copy) (copy)

Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet  

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (copy) (copy) (copy)

Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet  

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (copy) (copy) (copy) (copy)

Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet  

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen