Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

2017. december 19. Hír

Tápanyag-utánpótlás és talaj-mikrobiológia – nem csak öko burgonyában

Teltházas konferenciát tartott az ÖMKi 2017. december 8-án, Gödöllőn. „A minőségi termesztés fenntartása ökológiai gazdálkodásban” című rendezvény fókuszában a talaj-mikrobiológia, a bio burgonya stressz-tűrése és az ökológiai gazdaságok tápanyag-utánpótlása állt. A 60 résztvevő fele termelő volt. Rajtuk kívül oktatók, kutatók, forgalmazók jelentek meg az eseményen, így nagyon aktív és gyakorlatias párbeszéd alakult ki.

A talajok pusztulása felgyorsult: percenként 8000 m2 termőtalaj pusztul el – emelte ki Prof. Dr. Biró Borbála talajbiológus, egyetemi tanár. A talajdegradációs folyamatokban nagy szerepe van a nem megfelelő mezőgazdasági gyakorlatnak. Fontos tudatosítanunk, hogy a talajnak komplex és sokszereplős táplálékhálózata van, és mindegyik táplálékszintet kímélni, ápolni szükséges a humusztartalmat megőrző vagy fejlesztő, átgondolt termelési tevékenységgel. Az ásványi és szerves (táp)anyagok és a mikrobák megfelelő együttesét kell kialakítani a talajban. A professzor asszony arra is rámutatott, hogy a kereskedelemben kapható mikrobiológiai készítmények között nem feltétlenül csak termésnövelő hatású termékek vannak, hanem növényerősítő, növényvédő és talajszerkezet-javító hatásúak is, melyre legyünk figyelemmel a termék választásakor!

Az ÖMKi eredményei a talajjavításban

Papp Orsolya és Biró Borbála közös előadása az ÖMKi kétéves talaj-mikrobiológiai kísérletének eddigi eredményeit ismertette: a kisparcellás kísérletben két kísérleti mikrobiális oltóanyagot vizsgáltak két ökológiai gazdaságban 2016-ban és 2017-ben, ’Démon’ burgonyafajtán. A két év alatt termésátlag-növekedés nem, de gumófertőzésekre gyakorolt hatás kimutatható volt, de csak az egyik helyszínen. Ugyanakkor a növénykórtani eredmények is erősen eltértek a két év viszonylatában. A kísérletek rámutatnak arra, mekkora szerepe van adott gazdaság talajtulajdonságainak, és a környezeti tényezőknek az oltóanyagok teljesítőképességére. Csodát várni tehát nem szabad.

Az ÖMKi részvételével zajló nemzetközi kutatásról

A kávészünet után Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője mutatta be az idén indult SolACE elnevezésű nemzetközi kutatási projektet (SolACE: „Új megoldások az agroökológia és a termelékenység javítására a víz- és a tápanyag-felhasználás hatékonyság-növelésével”). A projektben Európa 15 országában vizsgálnak új megoldásokat kenyérbúza, durumbúza és burgonya kultúrákban, a kombinált víz-, nitrogén- illetve foszforhiány fenntartható termesztésére. Mikrobiális oltóanyagok kifejlesztése, hatékony fajta-keverékek meghatározása, pillangós alapú vetésforgó és no-till stratégiák tesztelése mind szerepel a kutatási programban. Hazánkat az ÖMKi képviseli a konzorciumban, a feladatunk többek között a pillangós elővetemény, illetve mikrobiális oltóanyagok vizsgálata burgonya fajtákon, öntözött és tápanyaggal jól ellátott, illetve víz- és tápanyaghiányos kezelésekben. Továbbá on-farm kísérletekben egy francia durumbúza populációt vizsgálunk meg, elindítva ezzel a részvételi nemesítés hazai gyakorlatát. Az on-farm kutatásunk keretében ezen felül a gazdák által preferált innovatív eljárásokat is vizsgáljuk a kombinált víz- és tápanyaghiány leküzdésére.

Az ökológiai mezőgazdaság legújabb lehetőségei a burgonyatermesztésben

A rendezvényen műhelymunkát is tartottunk, melynek három célja volt: a) az on-farm rendszerben vizsgálandó agrotechnikai innovációk meghatározása az ökológiai burgonyatermesztésben, b) a SolACE bioburgonya on-farm kutatásban résztvevők körének meghatározása és c) a termelők számára fontos fajtatulajdonságok lehatárolása a SolACE szelekciós programja számára. A felvetett témákat a résztvevők közösen vitatták meg és tettek új javaslatokat is. A bioburgonya stressz-hatásokkal szembeni ellenálló képességét fokozó agrotechnikai innovációk közül a legtöbb szavazatot a megfelelő humusz-menedzsment, a talajtakarási módszerek, a stressz-tűrő fajtaválasztás és a zöldtrágya-hatás vizsgálata kapta.

Az ökológiai gazdaságok tápanyag-utánpótlási kérdései

A közösen elköltött ebéd utáni délutáni program az ökológiai gazdaságok tápanyag-utánpótlási kérdéseiről szólt. Dr. Tirczka Imre egyetemi docens bemutatta a rendelkezésre álló tápanyag-számítási módszereket és ezek használatának korlátait és lehetőségeit az ökológiai gazdaságok számára. Egyben rámutatott, hogy hiányosak az ismereteink a különböző zöldtrágya-, granulált trágya formák s a komposzt tápanyag-feltáródását illetően. Javasolta a teljes (4 éves) vetésforgóban való gondolkodást és a humuszkészlet egyensúlyban tartását hosszú távon, és további kutatásokra, közös gondolkodásra buzdította a résztvevőket az ökológiai gazdálkodás fejlesztése érdekében.

Az ökológiai burgonyatermesztés lehetőségei

Az előadás kiegészítéseképpen Papp Orsolya esettanulmányt mutatott be: egy tápanyag-utánpótlási számítást ökológiai burgonyatermesztéshez a MÉM-NAK módszer alapján egy hajdúhadházi gazdaság példáján. A lépésről-lépésre bemutatott számítás jó bevezetés volt azok számára, akik nem ismerik a módszer logikáját. A számítás során felmerültek további kérdések: mivel az ökogazdálkodásban nem külön adagolják a nitrogént, foszfort és a káliumot, hanem szerves formában többnyire egymással összekapcsoltan, vajon hogyan oldja meg szaktanácsadó illetve a gazda az elemek harmonizációját a termény számára? És hogyan alakul a három fő elemen túli többi elem pótlása? Milyen egyéb hatásokat gyakorol a talajra a kivitt szerves anyag? A példa rámutatott további fontos kutatási témákra, ugyanakkor azt is bemutatta, hogy a kereskedelmi forgalomban elérhető tápanyag-utánpótló termékekkel is meg lehet oldani a kihívást.

Az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett termésnövelő anyagok

Szépkuthy Katalin, a Hungária Öko Garancia Kft. vezető ellenőre előadása zárta a konferenciát. A hazai tanúsító szervezet készített egy összegzést a kereskedelemben kapható, ökológiai gazdálkodásban engedélyezett termésnövelő anyagokról. Az összegzés csoportosítva mutatja be a makroelem-pótló, talajjavító anyagokat, az ásványi trágyákat, a mikrobiológiai készítményeket, az engedélyezett mikroelem műtrágyákat és növénykondicionálókat. Ismerteti az alkalmazás módját (növényre vagy talajra), a fő összetevőket, és a pontos N, P, K, Mg, Ca és mikroelem tartalmat. A vezető ellenőr ezen túl ismertette az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett input anyagokra vonatkozó előírásokat, külön kitérve az istállótrágyára és az EK műtrágyákra. Az ökogazdálkodásban használható termésnövelő és tápanyag-utánpótló termékeket a NÉBIH honlapjántalálható keresőben is lekérdezhetik a gazdák. A készítmények gyártói pedig ugyanitt találnak információt arról, hogyan jelezhetik kérelmüket, hogy termékük felkerüljön az öko szerlistára.

Az előadások anyagai itt letölthetők:

Prof. Dr. Bíró Borbála talajbiológus, egyetemi tanár, SZIE Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék: A mikrobiológiai oltóanyagok és talajkondicionálók hatékonyságát befolyásoló környezeti stressztényezők

Papp Orsolya kertészeti szakreferensÖMKi – Prof. Dr. Bíró Borbála, SZIE: Az ÖMKi kisparcellás burgonya talajoltás kísérleteinek eredményei (2016-2017)

Dr. Drexler Dóra, ÖMKi ügyvezető: SolACE: „Új megoldások az agroökológia és a termelékenység javítására a víz- és a tápanyag-felhasználás hatékonyságának növelésével” c. projekt bemutatása

Műhelymunka vitaanyaga

Dr. Tirczka Imre egyetemi docens, SZIE MKK Természetvédelmi és Tájgazdálkodási Intézet: Tápanyag-gazdálkodási terv ökológiai gazdálkodásban?

Papp Orsolya kertészeti szakreferens, ÖMKi: Esettanulmány: tápanyag-utánpótlás számítása ökológiai burgonyatermesztéshez egy hajdúhadházi ökogazdaságban

Allacherné Szépkuthy Katalin ellenőr,Hungária Öko Garancia Kft.: Ökológiai gazdálkodásban Magyarországon engedélyezett termésnövelő anyagok bemutatása, különös tekintettel a tápanyag-tartalmukra és felhasználási céljukra

“A konferencia támogatói: Agrárin Kft., Sersia Farm Kft., Huminisz Kft. és az Agrofutura.”

Támogatások svá alul

Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet 

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap

Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet  

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (copy)

Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet  

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (copy) (copy)

Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet  

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (copy) (copy) (copy)

Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet  

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (copy) (copy) (copy) (copy)

Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amet  

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen